KOMENTARZE (5)

Dodaj komentarz »
  • ZWIĄZKI+ PRACODAWCA= ZANIECHANIE PRZESTRZEGANIA PRAWA Związki zawodowe MKZ NSZZ Solidarność GZE S.A. pomagały i wyraziły zgodę na zwolnienie z pracy poszkodowanego w wypadku przy pracy pracownika. Prywatyzacja i restrukturyzacja GZE S.A. - Vattenfall zostala źle przeprowadzona. Odpowiedzialne kierownictwo GZE S.A. w Gliwicach oraz milczącego Prezesa Vattenfall AB w Warszawie rażąco i umyślnie łamie prawo pracy,wewnątrzzakladowe przepisy prawa, prawo gospodarcze, karne, KSH ponieważ zaniechało przestrzegania przepisów bezpieczeństwa i higienuy pracy, zaniechało ochrony zdrowia poszkodowanego w wypadku przy pracy pracownika, zaniechało udzielenia pomocy lekarskiej poszkodowanej pracownicy - kobiecie po zgłoszonym wypadku przy pracy, zaniechało natychmiastowego powołania zespołu powypadkowego, zaniechało powiadomienia PIP i Prokuratury, zaniechano usunięcia zagrożeń i narażeń powypadkowych. Spółka nie udzieliła żadnej pomocy poszkodowanemu w wypadku przy pracy pracownikowi oraz pozbawiła świadczeń z ustawy ubezpieczeniowej,wypadkowej. Chorującego, niepełnosprawnego pracownika kierownictwo "Pracodawcy o ludzkiej twarzy" zwalnia z pracy, wyrzyca na bruk, gdy przeprowadza ukryte zwolnienia grupowe podając przyczynę: optymalizacja kosztów zatrudnienia. Koncern Vattenfall bogaci się na pokrzywdzonym przestępstwem skutkowym pracowniku, mnoży zyski jego kosztem. Okradziony ze zdrowia, zwolniony sprzecznie z przepisami ustawy pracownik ma ciężki rozstrój zdrowia zagrażajacy życiu, nieuleczalną chorobę, jest dotknięty ciężkim kalectwem, niepełnosprawnościa, trwałą niezdolnością do pracy. Vattenfall w analogicznym okresie czasu osiąga ogromne zyski i bogaci się i zwalnia z pracy ciężko chorującą mamę, bo optymalizuje koszty zatrudnienia jej kosztem. Łamane jest prawo w Polsce, łamame są rażąco Prawa Człowieka. Sprawcy nadal pracują i łamią prawo - nadal oszukując moją umierającą matkę.

Pozdrawia Andrzej lat 16

andrzej16.2@gazeta.pl

Ps. Śląsko Dąbrowska Solidarność w Katowicach nie broni praw pracowniczych, ponieważ moja mama zwróciła się do tego związku o pomoc. Błagała o pomoc wysyłając cztery pisma - skargi. Niestety działacze Śląsko Dąbrowskiej Solidarności zaniechali działań wynikających z ustawy i nie zainteresowali się prześladowanym w miejscu pracy pracownikiem. Śląsko Dąbrowska Solidarność w Katowicach broni interesu pracodawcy - VATTENFALL i do dzisiaj nie odpowiedziała mojej umierającej mamie na pisma do nich kierowane.

08.02.2010 23:47andrzej16.2 *.238.64.30.ip.abpl.pl Zgłoś naruszenie regulaminu Odpowiedz
  • Bulwersująca informacja. Jeśli to prawda, to wierzyć się nie chce! Sprawa potraktowania Pańskiej Matki zarówno przez Pracodawcę jak i przez Związek Zawodowy jest bulwersująca. Nie znam sprawy, jestem działaczem związkowym z Bydgoszczy więc nie jestem w stanie udzielić pomocy na taką odległość.Jednak przekonany jestem, iż nie wszyscy działacze i nie wszystkie związki zawodowe pozbawione są woli pomagania pracownikom. Dlatego nie zaszkodzi zwrócić się o pomoc do innych organizacji związkowych działających w Firmie, w której była zatrudniona Pańska Matka. Ponadto pragnę Pana zapewnić, iż w przypadku wystapienia "wypadku przy pracy" sprawa ta nie ulega przedawnieniu. W każdej chwili może Pan zwrócić się do Państwowej Inspekcji Pracy, a raczej Pana Mama, o pomoc w tej sprawie. PIP jest zobowiązany do udzielenia pomocy zarówno prawnej jak i kontrolnej. Jednocześnie należy koniecznie porządkować odpowiednią dokumentację na potrzeby Sądu Pracy i tutaj przydaje się Związek Zawodowy.

Pozdrawiam i proszę o wytrwałość, bo w Polsce sprawy ochrony Pracownika przed wyzyskiem są bardzo trudne i przewlekłe i przede wszystkim kosztują wiele nerwów. Przy obecnym układzie władzy wszystko zapowiada, że będzie jeszcze gorzej.

09.02.2010 12:13sekretarz *.146.167.210.nat.umts.dynamic.eranet.pl Zgłoś naruszenie regulaminu Odpowiedz
  • niestety to jest jedynie tylko część prawdy! Dziękuję za zainteresowanie się sprawą mojej mamy, która jest pokrzywdzona przestępstwem skutkowym kwalifikowanym przez KONCERN Vattenfall i jego kierownictwo. Namawiam i namówiłem moją ciężko chorującą mamę na upublicznienie w najbliższym czasie całej tej sprawy w mediach, w Polsce oraz w krajach Unii Europejskiej, ponieważ jej pracodawcą był zagraniczny Koncern Vattenfall. Opinia publiczna musi obowiązkowo być zapoznana z jej sprawą, aby w przyszłości inni pracodawcy nie naśladowali Vattenfall i nie przestrzegali prawa pracy, zaniechali przestrzegania przepisów bezpieczeństwa i ochrony pracy.

Kierownictwo GZE S.A. - Vattenfall wie, że skutkiem ich zamierzonych działań moja mama zachorowała i choroba spowodowała u niej nieodwracalną niepełnosprawność.

DO PIP w Polsce moja mama nie ma zaufania, ponieważ została okłamana, oszukana. PIP przeprowadza kontrolę w GZE S.A. - Vattenfall niewłaściwie z przepisami ustawy, niewłaściwie prawem UE, chroni pracodawcę ( nawet nie karze mandatem za dopuszczanie pracownika chorego do pracy bez badań lekarskich, bez wymaganych ustawą uprawnień i kwalifikacji itp. PIP twierdzi, że pracodawca nie nie narusza przepisów bhp co jest wierutnym oszustwem. PIP zataja popeełnione przestępstwa przez pracodawcę i oszustwem okłamuje chorującego pracownika.

PIP nie raguje i uważa działania pracodawwcy za zgodne z przepisami, gdy tymczasem Pracodawca po 31 dniach choroby dopuszcza pracownika do pracy bez badań lekarskich. Przed, w dniu wypadku i po zgłoszonym wypadku pracodawca dopuszcza moją mamę do pracy bez badań lekarskich. Po zgłoszonym wypadku przy pracy kierownictwo nie udziela poszkodowanej pomocy lekarskiej - nie powołuje zespołu powypadkowego,twierdząc, że poszkodowanej nic nie jest, że udaje i ma zająć się robotą. Kierownictwo Spółki EU GZE S.A. nakazuje mojej mamie być i siedzić po cichu, bo pożałuje ona i jej rodzina.

Pracodawca po zgłoszonym wypadku przy pracy oddelegowuje moją mamę do pracy w Rybniku na stanowisku pracownika fizycznym i wręcza polecenie zmieniające. Moja mama odmawia przyjęcia tej pracy z powodu dyskryminacji i złego stanu zdrowia. Następnie moja mama dbając o dobro pracodawcy powstrzymuje się wykonywania pracy z powodu złego stanu zdrowia. Informuje o tym fakcie pracodawcę,przełożonych, nie jedzie do pracy do Rybnika, pozostaje w dyspozycji pracodawcy w Wodzisławiu śl. i tam podpisuje się w liście obecności. Moja mama przedkłada Kierownictwu zaświadczenie lekarskie z wykazem przeciwskazań do pracy.Pracodawca mając pełną wiedzę nie kieruje moją mamę na badania lekarskie medyc. pracy. Moja mama otrzymuje pismo od Pracodawcy w którym Prezes Spółki informuje moją mamę, że nie honoruje przedłożonego przez nią zaświadczenia lekarskiego. Pracodawca karze moją mamę, chociaż dba ona o dobro swojego pracodawcy - powstrzymując się od pracy przeciwskazanej zdrowotnie i wręcza pokrzywdzonemu przestępstwem prac. wypowiedzenie warunków umowy o pracę. Przyczyna wypowiedzenia jest fikcyjna i sztuczna. po wypowiedzeniu pracodawca wysyła chorującego na amnezję pourazową pracownika na zaległy za 2002r. urlop taryfowy bez badań lekarskich.Podczas urlopu następuje poszkodowanej nagłe pogorszenie stanu zdrowia. Prezes Spółki zostaje powiadomiony, nie raguje i udaje, że nic się nie stało.......

PS. to jest tylko malutka cząsteczka przebiegu pracy mojej mamy w GZE S. A. VATTENFALL tj. PRACODAWCY NAZYWAJĄCYM SIEBIE W MEDIACH I W REKLAMIE ŻE JEST " PRACODAWCĄ O LUDZKIEJ TWARZY"

Pozdrawia

Andrzej - syn pokrzywdzonej przestępstwem skutkowym pracownicy, która była pracownikiem Vattenfall

13.02.2010 02:04andrzej16.2 80.238.64.* Zgłoś naruszenie regulaminu Odpowiedz
  • pakiety socjalne, 15% akcji, ciekawe czy ktoś policzył ile nas odbiorców kosztuje to wszystko, pewnie wszyscy dotychczasowi aferzyści zgarneli ułamek tego co związkowcy zgarnęli od nas wszystkich.

08.02.2010 13:41czytelnik *.europe.hp.net Zgłoś naruszenie regulaminu Odpowiedz
  • Głupich nie sieja Co związkowcy zagarnęli od nasz wszystkich? Myśląc o Platformie Obywatelskiej (PO) rekrutującą się ze związkowców, jak twierdzą, to może prawda. Mówią, że głupich nie sieją, a użyteczni idioci sami się rodzą. Gwarancje zatrudnienia nie generują kosztów, są zabezpieczeniem. Mając odrobinę rozumu można ludzi szanować i ich prawo do pracy, a nie pieprzyć głupoty.

09.02.2010 11:43Juszczenko *.sta.asta-net.com.pl Zgłoś naruszenie regulaminu Odpowiedz

Komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu wnp.pl. Polskie Towarzystwo Wspierania Przedsiębiorczości - wydawca portalu wnp.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy. Przed wstawieniem komentarza przeczytaj REGULAMIN FORUM DYSKUSYJNEGO. Naruszenia regulaminu można zgłaszać pod adresem: internet@wnp.pl