Duda: projekt opinii Komisji Weneckiej to przeciek, a nie oficjalne stanowisko

28-02-2016 18:46

Prezydent Andrzej Duda powiedział w niedzielę, że projekt opinii Komisji Weneckiej w sprawie Polski nie jest jej oficjalnym stanowiskiem, a przeciekiem. "Jeżeli okaże się, że to przeciek z samej Komisji Weneckiej, to ogromnie nad tym ubolewam" - dodał.

"Nie rozumiem sytuacji, kiedy w przestrzeni publicznej coś takiego się pojawia. Jaka jest intencja tego, że raport w wersji nieoficjalnej znajduje się w gestii mediów, a nie w sposób oficjalny trafia do rządu? Jestem pewien, że polski rząd do oficjalnego stanowiska się odniesie" - powiedział prezydent Duda, który po spotkaniu z prezydentem Słowacji był pytany przez dziennikarzy o projekt opinii Komisji Weneckiej.
Premier Beata Szydło powiedziała w sobotę wieczorem, że przesłany Polsce projekt opinii Komisji Weneckiej jest obecnie analizowany, a rząd zgłosi do niego swoje uwagi. Jak dodała, to jakie decyzje zostaną podjęte, będzie można powiedzieć po otrzymaniu ostatecznej opinii Komisji. "To jest dopiero w tej chwili projekt opinii" - zastrzegła w rozmowie z Radiem Maryja i Telewizją Trwam. Przypomniała, że opinia komisji zostanie wydana 12 marca.

Projekt opinii Komisji Weneckiej, datowany na 26 lutego, opublikowała w sobotę "Gazeta Wyborcza". Nie jest on dostępny na stronie Komisji, PAP nie udało się skontaktować z rzecznikiem KW.

W sobotę projekt zaprezentowali dziennikarzom także politycy PO. Według Andrzeja Halickiego, uwagi zawarte w projekcie "są bardzo poważne".

Na początku lutego w Polsce na zaproszenie szefa MSZ Witolda Waszczykowskiego przebywała delegacja Komisji Weneckiej, która rozmawiała z prezydiami Sejmu, Senatu, prezydentem Andrzejem Dudą, ministrem sprawiedliwości, sędziami TK oraz z RPO, SN, KRS i organizacjami pozarządowymi.

Szef MSZ zwrócił się do Komisji pod koniec grudnia w związku z nowelizacją ustawy o TK autorstwa PiS. Zmieniła ona m.in. definicję pełnego składu TK (to minimum 13 na 15 sędziów - wcześniej 9), stanowi też, że orzeczenia pełnego składu zapadają większością 2/3 głosów, a nie zwykłą. Terminy rozpatrywania wniosków są wyznaczane w TK według kolejności wpływu. O zbadanie sytuacji wokół TK występowały też do Komisji polskie organizacje pozarządowe i organizacje prawnicze.

Przewodniczący Komisji Gianni Buquicchio mówił po powrocie z Polski, że pod koniec lutego gotowy będzie projekt opinii, który zostanie rozesłany do wszystkich członków Komisji oraz do rządów, które należą do Komisji, włącznie z rządem Polski. Na posiedzenie 11-12 marca w Wenecji, kiedy opinia ma zostać przyjęta, zostanie zaproszony przedstawiciel polskiego rządu.