PARTNERZY PORTALU partner portalu wnp.pl partner portalu wnp.pl partner portalu wnp.pl partner portalu wnp.pl

Premier Irlandii ustępuje ze stanowiska

17-05-2017 20:31

Irlandzki premier Enda Kenny zapowiedział w środę, że o północy zrezygnuje po 15 latach z kierowania partią Fine Gael, uruchamiając tym samym proces wyboru swojego następcy na czele ugrupowania, a także rządu.

66-letni polityk już w ubiegłym roku zapowiedział, że nie planuje poprowadzenia Fine Gael (Partia Jedności Irlandzkiej) do następnych wyborów w 2021 roku. Od kilku miesięcy w partii krytykowano jego przywództwo i padały postulaty, by ustąpił ze stanowiska.
W wydanym w środę oświadczeniu Kenny zapowiedział formalną rezygnację ze stanowiska lidera partii o północy ze środy na czwartek i zaznaczył, że będzie pełnił obowiązki lidera partii do czasu wyboru następcy. Podkreślił, że liczy na zakończenie tego procesu do 2 czerwca br.

Jak dodał, zanim ustąpi ze stanowiska premiera, przewiduje krótki okres przejściowy, w którym nowy lider będzie miał czas skonsultować się z pozostałymi ugrupowaniami w parlamencie w sprawie stworzenia nowego rządu.

"Chcę zapewnić, że podczas tego wewnętrznego procesu będę dalej w pełni wykonywał swoje obowiązki jako Taoiseach (premier - PAP)" - podkreślił Kenny, który jest najdłużej urzędującym premierem z ramienia Fine Gael w historii.

Wcześniej Kenny poinformował o swych planach posłów i senatorów Fine Gael zgromadzonych na cotygodniowym spotkaniu w parlamencie. Uczestnicy wydarzenia relacjonowali mediom, że w podziękowaniu za służbę Irlandii Kenny'ego nagrodzono wielokrotną owacją na stojąco.

Szef klubu parlamentarnego Fine Gael Martin Heydon podkreślił w oświadczeniu, że Kenny "wspierał i zachęcał do zmiany pokoleniowej w naszej partii". "Dzięki niemu mamy wielu utalentowanych reprezentantów, którzy mają coraz większe doświadczenie w rządzeniu" - dodał.

Wyrazy uznania przekazali także czołowi brytyjscy politycy, m.in. były premier David Cameron i pierwsza minister Szkocji Nicola Sturgeon.

Cameron napisał na Twitterze, że Kenny był "silnym liderem dla Irlandii, wspaniałym partnerem dla Wielkiej Brytanii, a pozostaje dobrym przyjacielem".

Z kolei Sturgeon podkreśliła, że "czerpała radość ze współpracy z nim w Radzie Brytyjsko-Irlandzkiej" i że "był on dobrym przyjacielem Szkocji".

Faworytami do zastąpienia Kenny'ego na stanowisku szefa partii i premiera Irlandii są 38-letni minister opieki społecznej Leo Varadkar oraz 44-letni minister ds. budownictwa mieszkaniowego Simon Coveney.

Przewodniczący opozycyjnego ugrupowania republikańskiego Sinn Fein Gerry Adams powiedział, że Kenny "robił to, co uznawał za najlepsze", ale "jego polityczne dziedzictwo będzie zdominowane przez kryzys, chaos i chroniczny brak odpowiedzialności za działania rządu".

66-letni Kenny jest najdłużej urzędującym posłem w irlandzkim parlamencie; objął swój mandat w 1975 roku, kiedy wygrał wybory uzupełniające po śmierci ojca, Henry'ego Kenny'ego. Był także m.in. ministrem ds. młodzieży w latach 1986-87 i ministrem handlu i turystyki (1994-97).

Stanowisko premiera piastuje od marca 2011 roku. W tym czasie m.in. Irlandia wyszła na prostą po kryzysie finansowym. W 2015 roku Kenny - pomimo że jest praktykującym katolikiem - doprowadził też do zwycięskiego referendum ws. zalegalizowania małżeństw homoseksualnych.
  • 10.

JUBILEUSZOWA EDYCJA 14-16 maja 2018, Katowice • Spodek i MCK • Metropolia GZM