PARTNERZY PORTALU partner portalu wnp.pl partner portalu wnp.pl partner portalu wnp.pl partner portalu wnp.pl

Przed wyborami słowacki premier potwierdza stanowisko ws. uchodźców

06-02-2016 07:54

Występując w piątek na pierwszym z końcowej serii swych przedwyborczych wieców premier Słowacji Robert Fico ponownie zadeklarował sprzeciw wobec obowiązkowych kwot przyjmowania uchodźców przez państwa Unii Europejskiej.

"Nie będziemy respektować kwot. Będziemy nadal forsować nasz pozew, jaki złożyliśmy w luksemburskim (Europejskim) Trybunale (Sprawiedliwości). Nikt nas nie zmusi, by przyjechało tutaj może nawet 50 tys. uchodźców, o których nic nie wiemy" - powiedział Fico do około 500 osób zgromadzonych w hali sportowej w mieście Detva w środkowej Słowacji.
Kierowane przez premiera centrolewicowe ugrupowanie Smer-Socjaldemokracja (Smer-SD) jest zdecydowanym faworytem wyznaczonych na 5 marca wyborów, choć nie ma praktycznie szans na utrzymanie bezwzględnej większości w Radzie Narodowej (jednoizbowym słowackim parlamencie), uzyskanej w 2012 roku dzięki zdobyciu 44,4 proc. głosów.

Według opublikowanych w czwartek wyników sondażu, jaki na zlecenie komercyjnej słowackiej telewizji Markiza przeprowadził instytut badania opinii publicznej Focus, Smer-SD może obecnie liczyć na 36,3 proc. głosów, pozostawiając inne partie daleko w tyle. Listę konkurencyjnych formacji otwiera z poparciem 13 proc. ankietowanych centroprawicowe ugrupowanie Siet (Sieć), którego założyciel i przywódca Radoslav Prochazka zajął w 2014 roku w pierwszej turze wyborów prezydenckich trzecie miejsce.

Spośród pięciu pozostałych partii, lokujących się według sondażu Focus powyżej 5-procentowego progu mandatowego, najsilniejszą pozycję ma założone i kierowane przez działacza mniejszości węgierskiej Belę Bugara prawicowe ugrupowanie Most-Hid, które może liczyć na 7,7 proc. głosów. Tuż za nim znalazły się Słowacka Partia Narodowa (SNS) i Ruch Chrześcijańsko-Demokratyczny (KDH) z poparciem odpowiednio 7,3 i 7,1 proc. Dla konserwatywnej partii Zwykli Ludzie i Niezależne Osobistości (OLaNO) wskaźnik ten wynosi 6,4 proc., a dla prawicowo-liberalnego ugrupowania Wolność i Solidarność (SaS) - 5,5 proc.

Nawiązując do rozdrobnienia słowackiej sceny politycznej Fico zadeklarował w Detvie, że jedynie rząd z udziałem Smer-SD zapewni krajowi stabilność. "My widzimy tylko dwie możliwości. Jedna polega na tym, że powstanie stabilna koalicja dwóch partii z możliwym udziałem Smer-SD. Drugą alternatywą jest to, że zlepi się sześć-siedem partii i stworzy podobny zlepek, jaki mieliśmy w latach 2010-12" - powiedział mając na myśli swą poprzedniczkę na fotelu premiera Ivetę Radiczovą i jej centroprawicową koalicję, której rozpad doprowadził do przedterminowych wyborów.

Szef rządu obiecał również kontynuowanie działań na rzecz podniesienia poziomu życia obywateli, podjętych przez Smer-SD dwa lata temu po przegranej Fico w drugiej turze wyborów prezydenckich. "Powiedzieliśmy sobie, że jeśli krajowi się wiedzie - a Słowacji się wiedzie - to istotne jest, by ludzie poczuli w portfelach, że gospodarka idzie naprzód. Tę politykę, jeśli chodzi o dzielenie się z ludźmi dobrymi wynikami ekonomicznymi, będziemy prowadzić dalej" - podkreślił.
  • 10.

JUBILEUSZOWA EDYCJA 14-16 maja 2018, Katowice • Spodek i MCK • Metropolia GZM

• Nie możemy się doczekać! 👌 @BIPolska @EECKatowice @AirVeinPoland @CerviRobotics twitter.com/MichWasowski/s…
    @EECKatowice - (RT) @Pentacomp_SI