PARTNER PORTALU partner portalu wnp.pl
Menu

wnp.pl - portal gospodarczy

Szukaj

ABC EFEKTYWNOŚCI ENERGETYCZNEJ

Browar Kasztelan najbardziej energooszczędny w grupie Carlsberg

Autor: wnp.pl (Dariusz Ciepiela)
26-11-2017 18:25 |  aktualizacja: 26-11-2017 18:31
Browar Kasztelan najbardziej energooszczędny w grupie Carlsberg

Browar Kasztelanjest najbardziej energooszczędnym browarem w całej grupie Carlsberg.

Fot. mat. pras.

Browar Kasztelan w Sierpcu jest najbardziej energooszczędnym browarem w całej grupie Carlsberg, co jest efektem naszych inwestycji w latach 2015-16. Obecnie planujemy kolejne działania poprawiające naszą efektywność energetyczną - mówi WNP.PL Jarosław Wojt, dyrektor Browaru Kasztelan w Sierpcu.

  • W latach 2015-16 kosztem ok. 180 mln zł przeprowadzono rozbudowę i modernizację browaru Kasztelan w Sierpcu. Jednym z celów inwestycji było ograniczenie wpływu na środowisko i poprawa wskaźników zużycia energii elektrycznej, ciepła i wody. 
  • Dzięki inwestycjom w latach 2015-16 zużycie energii elektrycznej udało się obniżyć o 25 proc. a zużycie ciepła obniżono o 44 proc.
  • Obecnie Browar analizuje zasadność budowy własnej instalacji do produkcji energii elektrycznej i ciepła z gazu ziemnego. Szacowana moc elektryczna instalacji to 1,4 MW.
- W latach 2015-16 przeprowadzono rozbudowę i modernizację browaru Kasztelan w Sierpcu. To przedsięwzięcie, wartości ok. 180 mln zł., było największą inwestycją w branży piwnej w Polsce w ostatnich latach - mówi Jarosław Wojt , dyrektor Browaru Kasztelan w Sierpcu.

Rozbudowa browaru miała być odpowiedzią na oczekiwania rynku – rosnące zapotrzebowanie na piwo Kasztelan, zainteresowanie specjalnościami piwnymi i innowacjami piwnymi. Jednak ważnym aspektem inwestycji było także ograniczenie wpływu na środowisko i poprawa wskaźników zużycia energii elektrycznej, ciepła i wody.

Browar Kasztelan rocznie zużywa ok. 10 mln kWh (czyli 10 GWh) energii elektrycznej oraz 2,6 mln metrów sześciennych gazu ziemnego.

- Jeżeli wyłączymy koszty materiałów i popatrzymy tylko na same koszty produkcji piwa, to zakup energii elektrycznej i gazu stanowi ok. 15 proc. kosztów w naszym browarze, a więc jest to istotny udział. Koszty te w pewnym stopniu zależą od nas i od zastosowania w browarze nowoczesnych rozwiązań technologicznych dlatego też staramy się zmniejszać zużycie energii i gazu, z korzyścią również dla środowiska – mówi Jarosław Wojt.

Ciepło - 44 proc. oszczędności

- Pod względem wskaźników zużycia ciepła zajmujemy trzecie miejsce w Europie w grupie Carlsberg. Wyprzedzają nas lokalizacje, które produkują nie tylko piwo, ale również napoje gazowane, co jest znacząco mniej energochłonne, a więc zużycie ciepła jest dużo niższe - dodaje Jarosław Wojt.

Browar zużywa duże ilości ciepła. Jest ono produkowane na miejscu, we własnej instalacji, z gazu ziemnego. Roczna produkcja ciepła to ponad 30 tys. ton pary rocznie.

Dzięki zrealizowanym inwestycjom, zużycie ciepła obniżono o 44 proc. Udało się to osiągnąć dzięki właściwemu podejściu do inwestycji już na etapie jej planowania. Zastosowano wiele proekologicznych rozwiązań, między innymi: wprowadzono technologię odzysku ciepła z komina na warzelni. Z pary, która wydobywa się z komina w trakcie gotowania brzeczki piwnej, odzyskiwane jest ciepło, które następnie wykorzystywane jest w procesach produkcyjnych.

SUBSKRYBUJ WNP.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu wnp.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Wnp.pl: polub nas na Facebooku


Wnp.pl: dołącz do nas na Google+


38 672 ofert w bazie

POLECANE OFERTY

788 854 ofert w bazie

POLECANE OFERTY

5 866 ofert w bazie

2 782 263 ofert w bazie


397 662 ofert w bazie

GORĄCE KOMUNIKATY

Wyszukiwanie zaawansowane
  • parking
  • bankiet
  • catering
  • spa
  • klub
  • usługi
  • rekreacja
  • restauracja
467 ofert w bazie

POLECAMY W SERWISACH GRUPY PTWP