PARTNERZY PORTALU partner portalu wnp.pl partner portalu wnp.pl

Kraje UE przyjęły stanowisko ws. dyrektywy audiowizualnej

23-05-2017 20:43
Kraje UE przyjęły stanowisko ws. dyrektywy audiowizualnej
Fot. Shutterstock

Ministrowie krajów UE ds. edukacji, kultury, młodzieży i sportu przyjęli we wtorek w Brukseli swoje stanowisko ws. zmian w unijnej dyrektywie audiowizualnej. Przeciwko zagłosowały m.in. Holandia i Wielka Brytania. Polska i Węgry wstrzymały się od głosu.

Wtorkowa dyskusja unijnych ministrów na temat dyrektywy audiowizualnej trwała kilka godzin. Ostatecznie stanowisko, jakie reprezentować będzie grupująca przedstawicieli unijnych rządów Rada UE w negocjacjach z Parlamentem Europejskim, przyjęto kwalifikowaną większością głosów. Przeciwko było sześć państw członkowskich: Holandia, Wielka Brytania, Finlandia, Dania, Luksemburg i Irlandia.
Sporo zastrzeżeń do propozycji zmian w dyrektywie miały także Polska i Węgry i dlatego wstrzymały się od głosu. Brak satysfakcji z wyniku rozmów wyraziły podczas posiedzenia także Szwecja i Czechy.

"Uważamy, że projekt wymaga jeszcze wielu wyjaśnień i prac" - powiedział PAP jeden z polskich dyplomatów.

Formalne przyjęcie stanowiska oznacza, że Rada UE może rozpocząć negocjacje z Parlamentem Europejskim ws. zmian w dyrektywie o usługach medialnych. Obecnie obowiązujące przepisy weszły w życie w 2010 r. Na przestrzeni lat jednak rynek medialny mocno się zmienił, wzrosła m.in. rola serwisów internetowych, dlatego też UE postanowiła zmodernizować dotychczasowe regulacje.

W przyjętym stanowisku kraje UE chcą m.in. zachowania zasady państwa pochodzenia, czyli umożliwienia nakładania surowszych obowiązków na dostawców usług medialnych z siedzibą w jednym państwie członkowskim, ale udostępniających swoje treści w innym kraju UE. Chodzi zwłaszcza o przeciwdziałanie tzw. forum shopping, czyli zjawisku polegającemu na tym, że dany dostawca specjalnie otwiera siedzibę w innym państwie członkowskim niż państwo, na którego terytorium nadaje swoje treści, po to aby uniknąć konieczności dostosowywania się do niekorzystnych dla niego przepisów obowiązujących w danym kraju.

W ten sposób dana stacja lub wydawca wymyka się spod kontroli regulatorów rynku medialnego w państwie, w którym udostępnia swoje treści, a miejscowe władze nie mają nad nim żadnej kontroli. Taka sytuacja ma np. miejsce w przypadku filii rosyjskiej telewizji RT (Russia Today) w Wielkiej Brytanii, skąd nadawane są także programy emitowane na Litwie. Zgodnie z obecnymi przepisami RT podlega pod łagodniejsze przepisy brytyjskie, a nie surowsze regulacje litewskie.