PARTNERZY PORTALU partner portalu wnp.pl partner portalu wnp.pl partner portalu wnp.pl
Menu

wnp.pl - portal gospodarczy

Szukaj

Roboty ABB w jednym z największych zakładów cukierniczych w Europie

Autor: wnp.pl (DC)
05-12-2016 14:39
Roboty ABB w jednym z największych zakładów cukierniczych w Europie
Fot. mat. pras. ABB

Nowa linia technologiczna w Przedsiębiorstwie Przemysłu Cukierniczego Tago jest najnowocześniejszym i jednym z największych ciągów technologicznych produkcji ciastek w Europie. Pakowane na niej słodkości są tak delikatne, że tylko precyzja robota pozwala im trafić do blistrów w nienaruszonym stanie. 12 robotów ABB typu delta FlexPicker IRB360 gwarantuje wydajność na poziomie 900 sztuk zapakowanego produktu w ciągu jednej minuty, a zainstalowany niezawodny system wizyjny oraz oprogramowanie PickMaster zapewniają prawidłową koordynację pracy urządzeń.

Ostatnie kilka lat to okres ogromnej modernizacji i automatyzacji produkcji w firmie Tago, która w tym roku obchodzi swoje 50-lecie. Jest to największy w Europie zakład cukierniczy pod względem liczby linii produkcyjnych i różnorodności wyrobów. Zakład ma obecnie 32 linie o łącznej wydajności od 180 do 270 ton wyrobów na dobę w zależności od asortymentu.
- Mamy wiele bardzo nowoczesnych linii produkcyjnych, a w tym roku zakład wzbogacił się o nową, bardzo skomplikowaną linię produkcji ciastek brazylijskich i japońskich, wyposażoną w roboty ABB. Bez tych robotów nie bylibyśmy w stanie uruchomić nowej produkcji, ponieważ tego typu ciastka są tak delikatne, że pakowanie ich ręcznie bez uszkodzenia produktu jest zupełnie nieopłacalne. Roboty w tym przypadku to jedyne rozwiązanie nie tylko ze względu na wydajność, ale także precyzję działania - mówi Tadeusz Gołębiewski, założyciel i właściciel firmy Tago.

System dostarczony do Tago wykorzystuje 12 robotów ABB typu delta FlexPicker IRB 360, które pobierają produkty bezpośrednio z przenośnika taśmowego zaraz za tunelem chłodzącym.

– W zakresie dostawy ABB była kompletna linia pakowania. Oprócz robotów dostarczyliśmy przenośniki i podajniki do blistrów. Bardzo ważną częścią dostawy był też system wizyjny, wykorzystujący oprogramowanie ABB PickMaster3, które umożliwia integrację wszystkich urządzeń w linii w taki sposób, by rejestrować orientację produktu na przenośniku, śledzić jego położenie i wyznaczać punkt poboru dla robotów. System zapewnia również kontrolę jakości, ponieważ obraz z kamery jest porównywany z wzorcem wyrobu, zaimplementowanym w oprogramowaniu i produkty nie spełniające wymagań jakościowych są odrzucane - tłumaczy Jakub Pawlak, szef Regionalnego Centrum Aplikacji Zrobotyzowanych ABB w Polsce.

Jednym z najtrudniejszych wyzwań było samo ciastko, które jest bardzo kruche i delikatne – składa się z dwóch warstw bezy połączonych kremem i pokrytych czekoladą. Wymusiło to rezygnację ze standardowego w tym przemyśle podciśnieniowego poboru produktu. ABB zaproponowała więc chwytaki mechaniczne, na tyle delikatne, by nie niszczyć produktu, a jednocześnie trzymające wystarczająco mocno, by ciastko nie spadło w trakcie przenoszenia. To bardzo ważny aspekt techniczny, ponieważ 12 robotów ustawionych na wydajność 900 sztuk na minutę powoduje, iż każdy z nich musi podnieść i ułożyć w blistrze ciastko w czasie krótszym niż jedna sekunda, co wymusza dość znaczne przyspieszenia i prędkości.
Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE (0)

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

SUBSKRYBUJ WNP.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu wnp.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Wnp.pl: polub nas na Facebooku


Wnp.pl: dołącz do nas na Google+


45 033 ofert w bazie

POLECANE OFERTY

577 394 ofert w bazie

POLECANE OFERTY

5 866 ofert w bazie

2 782 267 ofert w bazie


397 662 ofert w bazie

GORĄCE KOMUNIKATY

Wyszukiwanie zaawansowane
  • parking
  • bankiet
  • catering
  • spa
  • klub
  • usługi
  • rekreacja
  • restauracja
467 ofert w bazie

POLECAMY W SERWISACH GRUPY PTWP