PARTNERZY PORTALU partner portalu wnp.pl partner portalu wnp.pl

Sejm odwołał Magdalenę Gaj ze stanowiska szefowej UKE

07-07-2016 14:03
Sejm odwołał Magdalenę Gaj ze stanowiska szefowej UKE
Fot. PTWP (Paweł Pawłowski)

Sejm odwołał w czwartek Magdalenę Gaj ze stanowiska szefowej UKE; wnioskowała o to premier Beata Szydło, w związku z rezygnacją Gaj. Decyzja Sejmu wymaga jeszcze zgody Senatu.

Za odwołaniem Gaj opowiedziało się 240 posłów, przeciw 123, wstrzymało się 35.
Tuż przed głosowaniem poseł PO, minister administracji i cyfryzacji w rządzie PO-PSL, Andrzej Halicki wnioskował o przeniesienie go na następne posiedzenie (19-22 lipca), tak by Gaj, obecnie przebywająca na urlopie, mogła w nim uczestniczyć.

"Pani prezes Gaj złożyła swoją rezygnację, informując jednocześnie i prosząc, by była obecna, a będzie obecna 15 lipca, bo chciała być podczas tego momentu w izbie, i takie było ponoć uzgodnienie. Nie powołujecie dzisiaj nikogo, bo nikogo nie wnioskujecie, nic się nie zmieni w nadzorze UKE, bo zostanie prezesem pełniącym swoje obowiązki, po co się spieszycie i tworzycie tak nieelegancki proces tego odwołania?" - mówił Halicki pod adresem posłów PiS.

"Jeżeli chcemy dzisiaj podziękować pani prezes Gaj, zróbmy to elegancko, bo zasługuje na to wieloletnią pracą, bardzo dobrą pracą, na rzecz różnych ekip rządowych" - dodał.

Wniosek przeciwny zgłosił się poseł PiS Maciej Małecki. "Zgłaszam się z wnioskiem przeciwnym, bowiem nie było takiej troski (...) kiedy pani prezes UKE biła rekordy w egzotycznych podróżach do ciepłych krajów, na koszt polskiego podatnika (...) z informacji, którą uzyskałem od ministra cyfryzacji, wynika, że tylko w 2012 r. pani prezes w zagranicznych delegacjach spędziła 71 dni, a w 2013 roku - 84 dni. Pani prezes kaganek cyfryzacji, na koszt polskiego podatnika, zaniosła nawet do Burkina Faso, gdzie 72 proc. ludności to są analfabeci" - ironizował.

Dodał, że "NIK nie zostawiła suchej nitki na podróżach pani prezes, uznając je za niecelowe i nieoszczędne". "Dlatego uważam, że im szybciej na tym stanowisku nastąpi zmiana, tym lepiej" - podsumował Małecki.

W reakcji na wypowiedź posła PiS Halicki stwierdził, że "naprawdę warto sprostować nieprawdę, a przede wszystkim dość nieelegancki czy chamski styl". "Jeżeli mówimy o licznych wyjazdach zagranicznych, delegacjach w imieniu rządu polskiego, to niezależnie od merytorycznego ich charakteru, proszę pamiętać o tym, że byliśmy o krok od zdobycia pozycji, która nigdy w naszym regionie nie miała miejsca - mianowicie szefostwa ITU (Gaj kandydowała na zastępcę sekretarza Międzynarodowej Unii Telekomunikacyjnej (ITU)-PAP)" - powiedział Halicki.