PARTNERZY PORTALU partner portalu wnp.pl partner portalu wnp.pl

Sprawozdanie KRRiT za 2014 r. przyjęte przez Sejm

09-07-2015 10:33
Sprawozdanie KRRiT za 2014 r. przyjęte przez Sejm

Sprawozdanie KRRiT przyjął też Senat.

Fot. Paweł Pawłowski

Sejm przyjął w czwartek sprawozdanie z działalności Krajowej Rady Radiofonii i Telewizji w 2014 r. W sprawozdaniu zwrócono uwagę na konieczność uproszczenia prawa medialnego, sprecyzowania misji mediów i zasadniczej zmiany systemu finansowania mediów publicznych.

Za przyjęciem sprawozdania KRRiT głosowało 270 posłów, 148 było przeciw, 7 wstrzymało się. Sejm nie przyjął wniosku Elżbiety Kruk (PiS) o odrzucenie sprawozdania. Przyjęcie sprawozdania rekomendowała izbie sejmowa komisja kultury i środków przekazu.
Sprawozdanie KRRiT przyjął też Senat. Podczas środowej debaty w Sejmie poparcie dla sprawozdania zapowiedziały kluby PO, PSL i SLD; głosowanie przeciw - klub PiS.

Przewodniczący KRRiT Jan Dworak mówił w środę w Sejmie, że w 2014 r. KRRiT odprowadziła do budżetu państwa blisko 28 mln zł - o 49 proc. więcej, niż zakładano w ustawie budżetowej. Większość środków pochodziło z opłat koncesyjnych - 27,3 mln zł. Na realizację zadań programowych, Rada przekazała nadawcom 750 mln zł z wpływów abonamentowych - 444 mln zł otrzymała Telewizja Polska, 164 mln Polskie Radio, a 142 mln zł rozgłośnie regionalne PR. Jak podkreślił Dworak "były to największe kwoty przekazane mediom publicznym od 6 lat - od 2008 r.".

Dworak zwrócił też uwagę, że główną aktywnością Krajowej Rady w ub. roku, która będzie też kontynuowana w roku obecnym, były prace legislacyjne, które mają wnieść "istotną jakościową zmianę w funkcjonowaniu całego polskiego rynku mediów audiowizualnych".

Wśród przedstawionych przez niego projektów, była tzw. ustawa deregulacyjna, której głównym celem jest modernizacja obowiązującego prawa medialnego, stworzenie ulg dla mediów obywatelskich i lokalnych i uproszczenie trybu uzyskiwania koncesji. Ponadto, projekt przewiduje udogodnienia dla osób niepełnosprawnych oraz rozwiązania chroniące nieletnich przed skutkami reklam niezdrowej żywności. Nowe przepisy mają także uprościć wybory uzupełniające rad nadzorczych mediów, zakazują jednoczesnego zasiadania w radach nadzorczych i zarządach różnych spółek mediów publicznych, oraz podnoszą rolę rad programowych.

Według Dworaka, choć zakończyły się już konsultacje społeczne i uzgodnienia międzyresortowe dokumentu, "przez bardzo krótki czas do końca obecnej kadencji Sejmu, szansa uchwalenia tego projektu jeszcze w tej kadencji jest niewielka".

Dworak wymienił też projekt wdrażający komunikat Komisji Europejskiej, dotyczący finansowania mediów publicznych autorstwa MKiDN. Precyzuje on pojęcie misji publicznej, zadania mediów publicznych, określa zasady nadzoru nad wykorzystaniem i rozliczaniem środków publicznych. Znosi też sprawozdania kwartalne, które zdaniem KRRiT są "zbędną biurokracją". Projekt, nad którym MKiDN pracuje od listopada 2011 r., jest obecnie konsultowany z KE.