PARTNER PORTALU partner portalu wnp.pl

Krzysztof Kondraciuk odwołany ze stanowiska szefa GDDKiA

Krzysztof Kondraciuk nie pokieruje już GDDKiA

Fot. PTWP

Premier Beata Szydło odwołała w czwartek Krzysztofa Kondraciuka ze stanowiska Generalnego Dyrektora Dróg Krajowych i Autostrad - dowiedziała się PAP ze źródeł zbliżonych do rządu.

Jak dowiedziała się PAP, ma to związek z "koniecznością zapewnienia płynnej i skutecznej realizacji zadań powierzonych ministrowi infrastruktury i budownictwa".

Obowiązki p.o. szefa GDDKiA przejmie zastępca Generalnego Dyrektora Dróg Krajowych i Autostrad Jacek Gryga, który do kierownictwa Dyrekcji został powołany w kwietniu 2017 r. Wcześniej był zastępcą Dyrektora Zarządu Dróg Powiatu Krakowskiego.

Jacek Gryga. fot. GDDKiA

Krzysztof Kondraciuk

Został powołany na szefa Generalnej Dyrekcji Dróg Krajowych i Autostrad 12 grudnia ubiegłego roku. Wcześniej pełnił funkcję dyrektora oddziału GDDKiA w Warszawie.

Krzysztof Kondraciuk jest absolwentem Wydziałów Budownictwa Politechniki Białostockiej oraz Zarządzania Uniwersytetu Warszawskiego, z drogownictwem związany od 1983 roku. W latach 90-tych pracował jako kierownik referatu w Urzędzie Miejskim w Łapach i jako inspektor nadzoru w Zarządzie Dróg Urzędu Miejskiego w Białymstoku.

Później był dyrektorem Podlaskiego Zarządu Dróg Wojewódzkich w Białymstoku. W latach 2003-2008 był zastępcą dyrektora, a w latach 2008-2010 dyrektorem Mazowieckiego Zarządu Dróg Wojewódzkich w Warszawie.

Drogowy plan

Zaktualizowany w lipcu 2017 r. Program Budowy Dróg Krajowych na lata 2014-2023 (z perspektywą do 2025 r.) zakłada wybudowanie tras o łącznej długości ok. 3268 km.

Wśród nich znajduje się ok. 252 km autostrad, 2641 km dróg ekspresowych oraz 35 obwodnic o łącznej długości 369 km. Wydatki na realizację Programu zostały podniesione ze 107 do 135 mld zł.

W ramach nowo realizowanych inwestycji GDDKiA podpisała dotychczas 115 umów na łącznie blisko 1,5 tys. km dróg, a w przetargach znajdują się odcinki o łącznej długości ponad 800 km.

Obecnie trwa budowa ponad 1,2 tys. km nowych dróg, z czego te o nawierzchni asfaltowej stanowią ponad 71 proc., a reszta przypada na trasy betonowe.

Aktualnie sieć dróg szybkiego ruchu liczy ponad 3,3 tys. km, w tym przeszło 1,6 tys. km autostrad oraz niemal 1,7 tys. km dróg ekspresowych.

Długość dróg krajowych w zarządzie GDDKiA wynosi ponad 17,6 tys. km, a długość dróg krajowych we wszystkich zarządach - przeszło 19,3 tys. km.