PARTNER PORTALU partner portalu wnp.pl

PFN: oświadczenia niektórych polityków opozycji godzą w nasze dobra osobiste

13-09-2017 09:42

Publiczne oświadczenia niektórych przedstawicieli partii opozycyjnych wyrażają poglądy sprzeczne z przepisami prawa w zakresie uprawnień Polskiej Fundacji Narodowej oraz jej kontroli i godzą w dobra osobiste - uważa zarząd Fundacji.

Jak czytamy w oświadczeniu "Fundacja nie spełnia żadnego z ustawowych obowiązków nałożonych na podmioty państwowe".

- Brak również cedowania jakichkolwiek uprawnień czy obowiązków ze strony podmiotów sektora publicznego na fundację" - zaznaczono." Fundacja nie realizuje żadnego z celów, który byłby nałożony ustawą na podmioty będące fundatorami. Fundatorzy nie są podmiotami spełniającym przesłanki określone w art. 3 ust. 1 pkt 1-3a ustawy o zamówieniach publicznych, ani też ich wpłaty na majątek nie pochodzą ze środków publicznych w rozumieniu art. 5 ust. 1 ustawy o finansach publicznych - głosi oświadczenie.

Polska Fundacja Narodowa podkreśla, że finansując kolejną (projekt Team 100 i inne) kampanię informacyjną o charakterze medialnym w kraju i za granicą działa na podstawie par. 2 ust. 1 pkt 1.1 i 1.9 w zw. z par. 3 ust. 1 pkt 1.4 statutu w zw. z art. 1 i 4 ustawy o fundacjach.

- Przedmiotem kampanii jest bowiem wyjaśnienie potrzeby reformy sądownictwa w Polsce, jako trzeciej władzy, której kierunki zmian winny być oparte na rozwiązaniach utrwalonych demokracji europejskich oraz specyfiki dotychczasowych zaszłości historycznych w połączeniu z istniejącym systemem demokracji Polski, w poszanowaniu podniesionej do rangi konstytucyjnej zasady wzajemnego równoważenia władz (art. 10 Konstytucji RP) - czytamy.

- Dla celu realizacji kampanii Fundacja skorzystała z możliwości wykonania zadań przez wyspecjalizowaną jednostkę i na podstawie umowy z dnia 18 sierpnia 2017 r. odpowiedzialność za treść kampanii przejęła spółka Solvere sp. z o.o. z Gdańska, której twórcami są osoby godne zaufania, odpowiedzialne za dwie profesjonalne kampanie. Międzynarodowa część kampanii niebawem zostanie rozpoczęta. Wszelkie twierdzenia, iż Fundacja realizuje działania niezgodnie z prawem stanowią pomówienie - poinformowały władze PFN.

Jak napisano Fundacja jest kontrolowana na bieżąco przez organ nadzoru, jakim jest Rada Fundacji oraz aktualnie ujawniony w Krajowym Rejestrze Sądowym Minister Kultury i Dziedzictwa Narodowego, "który osobiście brał udział w posiedzeniach Rady Fundacji". - Trudno zatem formułować choćby w części usprawiedliwione względem Fundacji zarzuty działania poza kontrolą. Przypomnieć należy, że o zgodności działania Fundacji na mocy art. 12 ust.1 ustawy o fundacjach orzeka niezawisły sąd na wniosek ministra lub starosty - głosi oświadczenie.