Kanadyjski rząd wstrzymał rozmowy na temat pestycydów w żywności

Kanadyjski rząd wstrzymał rozmowy na temat pestycydów w żywności
O podwyższenie limitów ubiegali się producenci pestycydów - Bayer i Syngenta. fot. piqsels.com
  • Ten tekst jest częścią STREFY PREMIUM WNP.PL
  • Autor: PAP/KO
  • Dodano: 06-08-2021 07:55

Rząd Kanady wstrzymał wszelkie rozmowy o podwyższeniu dopuszczalnego poziomu śladowej obecności środków ochrony roślin w żywności. Taki jest efekt przeprowadzonych w kraju konsultacji społecznych.

Rozpoczęła się rejestracja na naszą najnowszą konferencję. PRECOP 27 pod patronatem WNP.PL odbędzie się 18-19 października i poprzedzi Szczyt Klimatyczny COP27 w Egipcie. Zapraszamy!

  • Konsultacje społecznych na temat projektu podwyższenia dopuszczalnych norm pozostałości glifosatu i innych środków ochrony roślin w warzywach i owocach prowadzono od maja.
  • Rząd chciał podniesienia norm - dla soczewicy zakładano 2,5-krotny wzrost limitów, dla ciecierzycy - trzykrotny, dla zielonej fasolki - ponad 3,5-krotny, dla orzechów - 2,5-krotny.
  • Prace wstrzymano, bo "niektóre założenia wymagają przeglądu, by zapewnić, że dopuszczanie pestycydów do użytku spełnia oczekiwania Kanadyjczyków pod względem przejrzystości i zrównoważenia".

 

×

DALSZA CZĘŚĆ ARTYKUŁU JEST DOSTĘPNA DLA SUBSKRYBENTÓW STREFY PREMIUM PORTALU WNP.PL

lub poznaj nasze plany abonamentowe i wybierz odpowiedni dla siebie. Nie masz konta? Kliknij i załóż konto!

SŁOWA KLUCZOWE I ALERTY

KOMENTARZE (0)

Do artykułu: Kanadyjski rząd wstrzymał rozmowy na temat pestycydów w żywności

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 44.210.237.158
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!