- Niezbędne są prace naukowo-badawcze i wdrożeniowe, aby zaprojektować nowe opakowania, które zapewnią maksymalnie długi okres zabezpieczenia żywności oraz będą mogły być poddane wysokiej jakości recyklingowi - mówi Michał Kurtyka w rozmowie z PortalemSpożywczym.pl.
- Dużym wyzwaniem dla firm spożywczych w związku ze wdrażaniem koncepcji gospodarki o obiegu zamkniętym będzie znalezienie optymalnych rozwiązań, aby pogodzić dwie kwestie – ograniczenie marnowania żywności i stosowanie opakowań nadających się do recyklingu - mówi PortalowiSpożywczemu Michał Kurtyka.
- Chcemy minimalizować marnowanie żywności nie tylko na etapie produkcji, ale i u konsumenta. To wiąże się ze stosowaniem odpowiednich opakowań, zapewniających skuteczne i długotrwałe zabezpieczenie żywności przed zepsuciem - dodaje minister klimatu. - Stosowane obecnie opakowania stanowią dobrą ochronę dla żywności, ale często nie nadają się do recyklingu – chodzi tutaj głównie o opakowania wielomateriałowe.
- Niezbędne są zatem prace naukowo-badawcze i wdrożeniowe, aby zaprojektować nowe opakowania, które zapewnią maksymalnie długi okres zabezpieczenia żywności oraz będą mogły być poddane wysokiej jakości recyklingowi - podkreśla Michał Kurtyka.