Materiał wydrukowany z portalu www.wnp.pl. © Polskie Towarzystwo Wspierania Przedsiębiorczości 1997-2021

Polskie wylęgarnie na skraju bankructwa

Autor: PAP
Dodano: 06-04-2020 16:22

Średnie i mniejsze zakłady wylęgu drobiu w Polsce tracą płynność finansową. Wiele z nich stoi na skraju bankructwa, potrzebna jest pomoc publiczna – informuje Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz.

Problemy polskiego drobiarstwa pojawiły się wraz z początkiem epidemii koronawirusa w Polsce, gdy zaczęły się kłopoty z transportem. Sektor mięsa drobiowego produkuje o 50 procent więcej niż wynosi krajowe zapotrzebowanie, co oznacza, że połowa polskiego drobiu musi znaleźć nabywców zagranicznych. Dodatkowo zamknięcie restauracji, hoteli oraz stołówek na zachodzie Europy spowodowało, że polski eksport mięsa drobiowego z dnia na dzień praktycznie zamarł.

Treść artykułu jest dostępna dla zalogowanych użytkowników posiadających aktywny abonament Strefy Premium. Zaloguj się

Materiał wydrukowany z portalu www.wnp.pl. © Polskie Towarzystwo Wspierania Przedsiębiorczości 1997-2021