Materiał wydrukowany z portalu www.wnp.pl. © Polskie Towarzystwo Wspierania Przedsiębiorczości 1997-2020

UOKiK: 8 lipca koniec formalnego procesu dot. kontroli jakości żywności

Autor: PAP
Dodano: 02-07-2020 09:51

8 lipca br. zakończy się formalny proces przeniesienia kontroli jakości żywności do jednej instytucji, czyli Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów-Rolno Spożywczych - poinformował Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów w komunikacie.

Jak podał w czwartek UOKiK, od 1 lipca za kontrolę jakości żywności na wszystkich etapach obrotu jest odpowiedzialna Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów-Rolno Spożywczych (IJHARS), która podlega Ministerstwu Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Wcześniej produkty spożywcze przeznaczone dla konsumentów w sklepach, hurtowniach oraz barach i restauracjach kontrolowała Inspekcja Handlowa, a na wcześniejszych etapach, np. u producenta, na granicy, w zakładach paczkujących - IJHARS.

Treść artykułu jest dostępna dla zalogowanych użytkowników posiadających aktywny abonament Strefy Premium. Zaloguj się

Materiał wydrukowany z portalu www.wnp.pl. © Polskie Towarzystwo Wspierania Przedsiębiorczości 1997-2020