Materiał wydrukowany z portalu www.wnp.pl. © Polskie Towarzystwo Wspierania Przedsiębiorczości 1997-2021

MRiRW: w okresie I-VII br. wartość eksportu żywności osiągnęła 20,5 mld zł

Autor: PAP
Dodano: 15-09-2021 15:52

20,5 mld euro wyniosła wartość eksportu towarów rolno-spożywczych z Polski w okresie od stycznia do lipca br. Wywóz wzrósł o 5,2 proc. w porównaniu z analogicznym okresem poprzedniego roku. Głównym towarem eksportowym było mięso - poinformowało w środę ministerstwo rolnictwa.

Resort wskazuje, że wzrost eksportu w okresie siedmiu miesięcy 2021 r. był wynikiem znoszenia ograniczeń w handlu międzynarodowym wprowadzonych z powodów pandemicznych oraz znacznej dywersyfikacji kierunków eksportu (194 kraje), co pozwalało na niwelowanie spadku wartości eksportu do Wielkiej Brytanii po opuszczeniu przez ten kraj unii celnej z UE.

Treść artykułu jest dostępna dla zalogowanych użytkowników posiadających aktywny abonament Strefy Premium. Zaloguj się

Materiał wydrukowany z portalu www.wnp.pl. © Polskie Towarzystwo Wspierania Przedsiębiorczości 1997-2021