Materiał wydrukowany z portalu www.wnp.pl. © Polskie Towarzystwo Wspierania Przedsiębiorczości 1997-2021

Japończycy pracują nad kosmicznymi uprawami i hodowlą

Autor: Instytut Boyma
Dodano: 06-10-2021 12:28

Japoński rząd ogłosił pod koniec września uruchomienie projektu promującego rozwój technologii upraw w kosmosie oraz dostarczania żywności poza Ziemię. Działanie to wpisuje się w cel długoterminowego pobytu ludzi na księżycu po 2030 roku. Do tego czasu Japonia potrzebuje zbudować system maksymalnego wykorzystania odpadów organicznych na bazie księżycowej jako surowcu. Równie ważne będzie zbudowanie efektywnej produkcji żywności o wysokiej wartości odżywczej. Opracowanie tych technologii ma wspomagać misje amerykańskiego programu Artemis, a tym samym zwiększyć międzynarodową reputację Japonii.

Japończycy planują przeznaczać na ten projekt ok. 2,8 mln USD rocznie. Całość ma trwać pięć lat i zakończyć się w 2025 roku, a za wybór wykonawców odpowiadać będzie Ministerstwo Rolnictwa, Leśnictwa i Rybołówstwa. Jednym z najważniejszych kandydatów jest tokijska grupa Space Foodsphere, zajmująca się pracami nad żywnością kosmiczną. Firma składa się z kilkudziesięciu różnych podmiotów, w tym m.in. producenta przypraw Ajinomoto Co. i integratora systemów NTT Data Corp. Wśród beneficjentów projektu mają znaleźć się także startupy technologiczne, takie jak np. Euglena Co.

Zobacz też: Japonia ma pomysł na prąd. Stawia na energię z wnętrza Ziemi

Długoterminowe podróże na księżyc stają się z roku na rok coraz bardziej realne. Od 2020 r. Japonia zaangażowana jest w prowadzony przez NASA projekt Artemis, którego głównym celem jest eksploracja i wykorzystanie zasobów kosmosu. Ogłoszony przez rząd projekt ma znaleźć sposób na zaspokojenie potrzeb żywnościowych na Księżycu dla długoterminowych misji z udziałem dużej liczby członków załogi. W przypadku długich pobytów w kosmosie dostawy jedzenia z ziemi są nieopłacalne. Szacuje się, że przewiezienie kilograma żywności  kosztuje około 900 tys. USD. Dlatego tak istotną kwestią jest opracowanie technologii wytwarzania pokarmu poza Ziemią oraz zbudowanie systemu dostaw, które będą w stanie zabezpieczyć wszystkie wymagane składniki odżywcze poprzez ponowne wykorzystanie odpadów, w tym organicznych.

Przewiduje się, że na bazach księżycowych zastosowanie znajdą m.in. mięso hodowane w laboratoriach pochodzące z wyekstrahowanych komórek zwierząt, głównie świń i krów. Wykorzystywane będą tam także wyprodukowane w specjalnych warunkach ryż, soja czy inne produkty roślinne. Japońska agencja kosmiczna planuje założyć swoją pierwszą bazę na Księżycu w okolicach pierwszej połowy 2030 r. JAXA przewiduje, że w latach 2035-2040 cztery osoby spędzą w bazie ok. 500 dni. Do tego czasu jedną z istotniejszych kwestii do rozwiązania będzie właśnie kwestia żywności.

Zobacz też: Japończycy coraz bliżej opracowania szczepionki na COVID-19

Pomysł produkcji jedzenia w kosmosie nie jest nowy. Już w 2010 r. w Stanach Zjednoczonych trwały badania skupiające się na możliwości wytwarzania pożywienia w bazach kosmicznych. Pracowano m.in. nad składanymi szklarniami, w których warzywa miałyby być hodowane bez użycia ziemi, jedynie za pomocą wody. NASA wciąż pracuje nad różnymi możliwymi rozwiązaniami, które dostarczyłyby astronautom składników odżywczych długotrwale i w łatwo przyswajalnej formie. Wciąż jednak nie opracowano idealnego rozwiązania. Możliwe więc, że Japończycy uprzedzą w tej dziedzinie Amerykanów.

Obecnie przemysł kosmiczny generuje przychody na poziomie ok. 350 mld USD. Raport Morgana Stanleya szacuje, że suma to wzrośnie w 2040 r. do aż 1 bln USD. Japonia jest jednym z państw, które aktywnie przygotowuje się do eksploracji i wykorzystywania zasobów kosmosu. Jeśli projekt japońskiego rządu przyczyni się do rozwiązania problemu kosmicznej żywności, z pewnością ułatwi to funkcjonowanie przyszłych misji badawczych.

Więcej komentarzy na temat Azji na stronie Instytutu Boyma

Materiał wydrukowany z portalu www.wnp.pl. © Polskie Towarzystwo Wspierania Przedsiębiorczości 1997-2021