SuperDrob, grupa kapitałowa wywodząca się z rodzinnej firmy, to jeden z szybko rozwijających się podmiotów polskiej branży spożywczej. Tylko w ostatnich pięciu latach zwiększała przychody w dwucyfrowym tempie. Tak szybki rozwój i technologie stosowane w zakładach rodzą określone skutki dla środowiska naturalnego. Firma radzi sobie i z tymi wyzwaniami.
- Produkcja chłodu jest w zakładach SuperDrobu głównym źródłem emisji związanej ze zużyciem energii. Podnoszenie efektywności energetycznej to najskuteczniejszy sposób zmniejszania emisji gazów cieplarnianych.
- Grupa zamierza inwestować w energetyczną "autonomię" – głównie w fotowoltaikę i gaz.
- Modernizowany zakład w Goleniowie będzie jednym z najnowocześniejszych i energooszczędnych obiektów tego typu w Polsce.
W 2019 roku GK SuperDrob uzyskała 1,77 mld zł przychodów, wobec 934 mln w 2017 r. Szybki rozwój oznacza wzrost oddziaływania na środowisko, ale skalę można ograniczać. Przede wszystkim przez podnoszenie efektywności energetycznej procesów.
Grupa kapitałowa SuperDrob rośnie wraz z rynkiem krajowym i eksportem (ma on ok. 44-proc. udział w łącznej sprzedaży), jak również dzięki automatyzacji i powiększaniu mocy przetwórczych oraz akwizycjom. Obecnie w jej skład wchodzi siedem zakładów – przejęte są właśnie modernizowane.
Efektywny chłód
Ze względu na specyfikę działalności, wymagającej utrzymywana na stałym, niskim poziomie temperatury miejsc pracy, zakłady produkcyjne zużywają dużo energii elektrycznej. Najwięcej pochłaniają maszynownie chłodnicze – ponad 92 proc. poboru całej energii elektrycznej. To właśnie wokół zmniejszenia energochłonności, a zatem i pośrednio emisji gazów cieplarnianych, koncentruje się większość planów inwestycyjnych zarządu.Dotychczas w każdym z zakładów zainstalowane zostały nowoczesne systemy monitorujące temperaturę. Dzięki przesyłaniu online informacji o zmianach temperatury, można nie tylko zachować wymagane reżimy technologiczne, ale i szybciej reagować oraz lepiej gospodarować energią.
W latach 2018-19 grupa zrealizowała wiele mniejszych inwestycji, obejmujących montaż tuneli zamrażalniczych, uszczelnienie instalacji amoniakalnych i osłon termicznych dla zaworów, izolacje zimno- i ciepłochronne (np. odkamienianie skraplaczy maszynowni chłodniczej).
„Tymi małymi krokami osiągamy wielkie cele, dzięki którym w 2019 roku udało nam się obniżyć zapotrzebowanie na energię elektryczną o 1,3 proc. GJ w skali roku, liczoną na tonę produkcji”, informuje zarząd.
W 2019 r. Grupa zużyła 601 248,00 GJ energii elektrycznej, o 13,7 proc. więcej niż rok wcześniej, ale przy wzroście sprzedaży o 18,7 proc. liczonej rdr.
SuperDrob wytwarza zarówno prąd i ciepło samodzielnie (ok. 63 proc. zużycia), jak i kupuje je na zewnątrz. Własna produkcja energii oparta jest na spalaniu węgla i gazu.
Emisja gazów cieplarnianych
W 2019 roku grupa SuperDrob odpowiedzialna była za emisję 28 398,3 ton gazów cieplarnianych, w przeliczeniu na CO2e. Ich wolumen był to o 3,8 proc. większy niż rok wcześniej (27 361,6 ton).Są to dane w tzw. ujęciu scope 1, tj. obejmują emisje z bezpośredniej produkcji. Nie uwzględniają emisji pośredniej wynikającej z: zakupu energii elektrycznej i cieplnej (scope 2) oraz powstającej w łańcuchu dostaw (scope 3).
W ponad 99,9 proc. emisja CO2e pochodziła z procesów chłodniczych i wytwarzania pary, reszta - węglowodorów fluoru (HFC).
Wskaźniki relatywne
W 2019 r. przychody grupy SuperDrob wzrosły o 18,7 proc. w porównaniu do 2018 r., natomiast emisja CO2e na 1 zł przychodów (0,016 kg) zmalała o 11,1 proc. (0,018 kg w 2018 r.).