Jako lider w branży przemysłu tłuszczowego i część międzynarodowej grupy, ta firma jest faktycznie zobowiązana do działań, które służą ochronie środowiska. I tak się dzieje w Zakładach Tłuszczowych Kruszwica. Wachlarz aktywności jest szeroki: od promocji zrównoważonego modelu rolnictwa po realne obniżanie emisji gazów cieplarnianych.
- ZT Kruszwica są znaczącym konsumentem energii elektrycznej, wytwarzanej samodzielnie i kupowanej od dostawców zewnętrznych. To powoduje duże emisje GHG. Zużycie energii i emisje pozostają w proporcji do wolumenu produkcji.
- W 2019 r. spółka wyrzuciła do atmosfery łącznie 120,3 tys. ton CO2e. W porównaniu do 2017 r., poziom ten zmalał o 4,2 proc. Ponad połowa to emisje bezpośrednie, czyli powstające w obu zakładach produkcyjnych spółki.
- Współczynnik intensywności emisji GHG, czyli ich poziom w relacji do wolumenu produkcji, w latach 2017-2019 zmalał o 13,6 proc.
Zakłady Tłuszczowe Kruszwica to największy w Polsce i jeden z największych w Europie Środkowej przetwórca nasion oleistych oraz producent tłuszczów roślinnych. Produkcja odbywa się w dwóch zakładach: w Kobylnikach k. Kruszwicy (nowa wytwórnia zakładu w Kruszwicy, gdzie wybudowano też własną kotłownię ciepła) oraz w Brzegu.
Spółka jest notowana na GPW w Warszawie od stycznia 1997 roku. Jej główny akcjonariusz to holenderska grupa Bunge.
Specyfika produkcji
ZT Kruszwica specjalizują się w produkcji: olejów butelkowanych, margaryn, tłuszczów dla branży piekarniczo-cukierniczej oraz produktów dla sektora biopaliw i przemysłu paszowego. Firma działa w pionowo zintegrowanym modelu operacyjnym, który obejmuje wszystkie ogniwa procesu przetwórstwa roślin oleistych – od pozyskania surowca, przez jego przetworzenie, aż po konfekcjonowanie i dystrybucję wyrobów do odbiorcy finalnego.Model ten pozwala „utrzymać pełną kontrolę nad wysoką jakością surowców wykorzystywanych do produkcji oraz produktu końcowego” – informuje zarząd. Umożliwia też kontrolę nad pozyskiwanym surowcem, tj. nasionami rzepaku. Od jego dostawców Zakłady Tłuszczowe oczekują stosowania najlepszych praktyk, np. dotyczących nawożenia i stosowania środków ochrony roślin.
Model ten jednak kumuluje także m.in. zużycie energii i emisję gazów cieplarnianych, przypisywane spółce. Produkty Kruszwica sprzedaje głównie w Polsce; rynek wewnętrzny w 2019 r. miał 87 proc. udziału w łącznej sprzedaży. Dystrybucja w kraju także wiąże się z emisją GHG.
Zużycie energii
ZT Kruszwica są znaczącym konsumentem energii elektrycznej, która jest wytwarzana wewnętrznie i kupowana od dostawców zewnętrznych (gaz, olej i węgiel). W 2019 r. spółka zużyła m.in. 22,4 tys. ton węgla, 112 mln Nm3 gazu, 60,8 tys. MWh prądu (54,7 tys. MWh w 2018 r.).Zużycie energii pozostaje proporcjonalne do pozyskiwania surowców i ich przerobu oraz, jak wynika z poniższych danych, maleje w relacji do wolumenu produkcji.
Mimo mało korzystnych warunków produkcji rzepaku w 2019 r., spółka zgromadziła duże zapasy w okresie jego dużej podaży w 2018 r. W efekcie rok 2019 zakończyła „osiągając kolejny rekord wielkości przerobu nasion rzepaku w obu zakładach produkcyjnych”, jak informuje zarząd.