PARTNERZY PORTALU

Będą realizowane programy zwalczania salmonelii u kur

Do prac rządowych trafiły trzy projekty krajowego programu zwalczania niektórych serotypów Salmonella u kur: hodowlanych, brojlerów oraz niosek. Celem jego jest ograniczenie występowania salmonelli u drobiu, która wywołuje zakażenia u ludzi.

Chodzi o rozporządzenie ministra rolnictwa ws. "Krajowego programu zwalczania niektórych serotypów Salmonella w stadach kur hodowlanych gatunku Gallus gallus" na lata 2020-2022; "Krajowego programu zwalczania niektórych serotypów Salmonella w stadach brojlerów gatunku kura {Gallus galluś)" na lata 2020 - 2022 oraz nowelizację rozporządzenia ministra rolnictwa w sprawie wprowadzenia "Krajowego programu zwalczania niektórych serotypów Salmonella w stadach kur niosek gatunku Gallus gallus" na lata 2019 i 2020.

Programy te są efektem działań realizowanych w poprzednich latach.

Program zwalczania salmonelli u kur hodowlanych zakłada pobieranie próbek do badań laboratoryjnych przeprowadzanych z inicjatywy hodowcy lub z urzędu. W przypadku stwierdzenia zakażenia salmonellą następuje niezwłoczny ubój wszystkich sztuk drobiu ze stada zakażonego, unieszkodliwienie padłego i zabitego drobiu, zniszczenie lub odkażenie pasz, ściółki i innych przedmiotów.

Celem jest ograniczenie występowania tej bakterii u drobiu, a tym samym zapobieganiu zakażenia się nią przez ludzi. Drób i jego przetwory są najczęstszym źródłem zakażenia salmonellą. Unijny cel zakłada zmniejszenie zakażonych stad do 1 proc. lub mniej. W 2018 r. zbadano 2428 stad, z czego 1,41 proc. dorosłych stad było zakażone salmonella, w 2017 r. na 2307 - było to 0,85 proc.

Szacuje się, że ogólne koszty realizacji programu w 2020 r. wyniosą ok. 6,8 mln zł, w 2021 - ok. 6,5 mln zł, a w 2022 r. - ok. 6,2 mln zł. Program jest częściowo finansowany z unijnych środków, UE zwraca do 75 proc. kosztów kwalifikowanych.

W podobny sposób ma być realizowany program dot. stad kur brojlerów. Polska od początku trwania programu, tj. od roku 2009 osiągnęła cel unijny tj. zakażenia stad poniżej 1 proc. Celem programu na lata 2020-2022 jest utrzymanie osiągniętego poziomu zakażeń serotypami Salmonella objętymi programem lub obniżenie go.

Według danych Inspekcji Weterynaryjnej w 2018 r. skontrolowano 42219 stad wykryto salmonellę w 0,15 proc., w 2017 r. - 41 143 stad - skażonych było 0,13 proc. Produkcją brojlerów zajmuje się ponad 4,1 tys. gospodarstw.

Szacowane koszty realizacji programu w 2020 r. wyniosą 55,8 tys. zł; w 2021 r. wyniosą 54,5 tys. zł; w 2022 r. - 53,2 tys. zł; Polska może liczyć na unijne dofinansowanie w wysokości do 75 proc.

Główną korzyścią z realizacji w/w programów będzie znaczna redukcja poziomu zakażeń stad pałeczkami Salmonella, co zwiększy konkurencyjność polskiego drobiu i jaj wylęgowych na rynku wspólnotowym, jak również na rynkach państw trzecich.

Natomiast zmiana przepisów dot. rozporządzenia ministra rolnictwa dot. zwalczania salmonelli u kur niosek na lata 2019 i 2020 ma na celu ograniczenie liczby zakażeń u ludzi spowodowanych spożyciem skażonego mięsa z drobiu.

Po wprowadzeniu zmian mięso takie nie będzie mogło zostać wprowadzone do obrotu w formie świeżej, więc musi zostać poddane przemysłowej obróbce cieplnej lub innej obróbce mającej na celu wyeliminowanie pałeczek Salmonella. Jaja pozyskane ze stada kur niosek, w którym stwierdzono salmonellę są przekazywane do zakładu przetwórczego, w którym są poddawane obróbce cieplnej gwarantującej wyeliminowanie bakterii, więc nie stanowią zagrożenia dla konsumentów.

Uwagi do programów można zgłaszać do 9 grudnia.

×

KOMENTARZE (0)

Do artykułu: Będą realizowane programy zwalczania salmonelii u kur

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 18.207.255.49
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum
WNP - Portal gospodarczy

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!