MRiRW: w okresie I-VII br. wartość eksportu żywności osiągnęła 20,5 mld zł

  • Ten tekst jest częścią STREFY PREMIUM WNP.PL
  • Autor: PAP
  • Dodano: 15-09-2021 15:52

20,5 mld euro wyniosła wartość eksportu towarów rolno-spożywczych z Polski w okresie od stycznia do lipca br. Wywóz wzrósł o 5,2 proc. w porównaniu z analogicznym okresem poprzedniego roku. Głównym towarem eksportowym było mięso - poinformowało w środę ministerstwo rolnictwa.

Resort wskazuje, że wzrost eksportu w okresie siedmiu miesięcy 2021 r. był wynikiem znoszenia ograniczeń w handlu międzynarodowym wprowadzonych z powodów pandemicznych oraz znacznej dywersyfikacji kierunków eksportu (194 kraje), co pozwalało na niwelowanie spadku wartości eksportu do Wielkiej Brytanii po opuszczeniu przez ten kraj unii celnej z UE.

 

Biura do wynajęcia. Zobacz oferty na PropertyStock.pl

×

DALSZA CZĘŚĆ ARTYKUŁU JEST DOSTĘPNA DLA SUBSKRYBENTÓW STREFY PREMIUM PORTALU WNP.PL

lub poznaj nasze plany abonamentowe i wybierz odpowiedni dla siebie. Nie masz konta? Kliknij i załóż konto!

KOMENTARZE (0)

Do artykułu: MRiRW: w okresie I-VII br. wartość eksportu żywności osiągnęła 20,5 mld zł

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 44.192.38.49
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!