PARTNERZY PORTALU partner portalu wnp.pl partner portalu wnp.pl partner portalu wnp.pl

NBP twierdzi, że sądowy zakaz dla mediów nie ogranicza ich wolności

Autor: PAP/PSZ
06-02-2019 07:39
NBP twierdzi, że sądowy zakaz dla mediów nie ogranicza ich wolności

Sąd na razie oddalił dwa wnioski NBP.

Fot. PTWP (Paweł Pawłowski)

NBP skorzystał z prawa do obrony dobrego imienia; złożone w sądzie wnioski o zabezpieczenie pozwów nie mają na celu ograniczania wolności mediów - oświadczyła 5 lutego pełnomocniczka Narodowego Banku Polskiego mec. Jolanta Turczynowicz-Kieryłło. Chodzi o wnioski złożone do sądu po publikacjach na temat tzw. afery Komisji Nadzoru Finansowego.

• Narodowy Bank Polski chciał rozpowszechniania bezpodstawnych wypowiedzi naruszających dobra NBP w związku z aferą wokół KNF.
  • Sąd Okręgowy w Warszawie oddalił dwa wnioski NBP.
  • Jedna sprawa czeka jeszcze na rozstrzygnięcie.
Sąd Okręgowy w Warszawie oddalił 4 lutego dwa wnioski Narodowego Banku Polskiego o zabezpieczenie poprzez zakazanie rozpowszechniania bezpodstawnych wypowiedzi naruszających dobra NBP w związku z aferą wokół KNF. Według informacji przekazanych 5 lutego przez rzeczniczkę prasową ds. cywilnych SO, sędzię Sylwię Urbańską, jedna sprawa nadal oczekuje na rozstrzygnięcie.

Pod koniec listopada 2018 roku, gdy wnioski wpłynęły, sędzia Urbańska informowała, że ich żądanie "obejmuje zakazanie obowiązanym rozpowszechniania bezpodstawnych wypowiedzi naruszających dobra osobiste NBP, sugerujących niezgodne z prawem działania organów Banku, przez insynuowanie, że Prezes NBP uczestniczył w tzw. 'aferze KNF'". "Uprawniony żąda także nakazania tymczasowego usunięcia artykułów prasowych dotyczących tzw. 'afery KNF'" - dodawała.

Rzeczniczka SO mówiła, że jako obowiązane we wnioskach wskazane były osoby fizyczne - dziennikarze będący autorami artykułów. Nie ujawniła wówczas personaliów tych dziennikarzy oraz redakcji, w jakich pracują, a także tytułów tekstów, o usunięcie których wnioskuje NBP. Według mediów chodziło o publikacje "Gazety Wyborczej" i "Newsweek Polska".

Do decyzji sądu odniosła się 5 lutego pełnomocniczka NBP, mec. Jolanta Turczynowicz-Kieryłło. W oświadczeniu podkreśliła m.in., że "nieprawdziwe są informacje, jakoby złożenie przez NBP do Sądu Okręgowego w Warszawie wniosków o zabezpieczenie stanowiło próbę uciszenia relacjonowania afery KNF przez dziennikarzy pracujących dla 'Gazety Wyborczej' oraz 'Newsweeka'".

"Wbrew temu, co jest przedstawiane w mediach, NBP nie wystąpił do sądu w stosunku do dziennikarzy 'Gazety Wyborczej' oraz 'Newsweeka' o zakazanie publikacji związanych z tzw. aferą KNF. Komunikaty w tej sprawie są nierzetelne i stanowią niedopuszczalną manipulację" - uznała mecenas.

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.84.139.101