PARTNERZY PORTALU partner portalu wnp.pl partner portalu wnp.pl partner portalu wnp.pl partner portalu wnp.pl

Kandydatury na stanowiska członków zarządu SRK

Autor: wnp.pl (JD)
09-04-2019 12:40
Kandydatury na stanowiska członków zarządu SRK

Na zdj. kopalnia Wieczorek znajdująca się w SRK

Fot. Shutterstock.com

We wtorek, 9 kwietnia 2019 r., Rada Nadzorcza Spółki Restrukturyzacji Kopalń z siedzibą w Bytomiu otwarła zgłoszenia w ogłoszonym 25 marca 2019 roku postępowaniu kwalifikacyjnym na stanowiska członków zarządu.

Na stanowisko wiceprezesa zarządu ds. likwidacji kopalń złożono cztery kandydatury. Natomiast na stanowisko wiceprezesa zarządu ds. zagospodarowania majątku - pięć. Rozmowy kwalifikacyjne z kandydatami zostaną przeprowadzone w czwartek, 11 kwietnia, 2019 roku.
Spółka Restrukturyzacji Kopalń (SRK) jest wiodącym ogniwem w procesie restrukturyzacji zatrudnienia w górnictwie węgla kamiennego.

Od maja 2015 roku do 31 grudnia 2018 roku spółka przejęła wraz z kopalniami ponad 13,3 tys. pracowników. Z urlopów górniczych skorzystało ponad 6 tys. pracowników dołowych i przeszło 600 zatrudnionych w zakładach przeróbki mechanicznej węgla. Ponad 3 tysiące osób otrzymało jednorazowe odprawy pieniężne. Procesu likwidacji i osłon socjalnych nie finansuje Unia Europejska. Pieniądze na ten cel pochodzą z budżetu państwa polskiego.

Spółka Restrukturyzacji Kopalń prowadzi likwidację zakładów górniczych, zabezpiecza też sąsiednie kopalnie przed zagrożeniem wodnym, gazowym i pożarowym.

Spółka zagospodarowuje majątek oraz sprzedaje nieruchomości likwidowanych kopalń. Spółka Restrukturyzacji Kopalń zajmuje się między innymi zagospodarowaniem, rekultywacją i rewitalizacją przejmowanych terenów pogórniczych.

• obserwator 2019-04-09 16:46:37
    Najlepszy by był Rogala który jest zawodowym likwidatorem.
  • Marek 2019-04-09 16:57:36
    Kiedy Staszic do SRK, czy musze czekać aż do wyborów czy jest szansa szybciej?
    • Bus 2019-04-10 07:41:09
      Oddawanie do SRK się skończyło w 2018. Od teraz likwidacje na własny koszt.

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.234.208.87

PARTNERZY