PARTNERZY PORTALU partner portalu wnp.pl partner portalu wnp.pl partner portalu wnp.pl

Janusz Adamczyk, prezes JSW Koks odwołany ze stanowiska

Autor: PAP/rs
05-10-2018 16:58
Janusz Adamczyk, prezes JSW Koks odwołany ze stanowiska

Prezes JSW Koks Janusz Adamczyk został w piątek odwołany ze stanowiska

Fot. PTWP (Andrzej Wawok)

Prezes należącej do grupy Jastrzębskiej Spółki Węglowej firmy JSW Koks Janusz Adamczyk został w piątek odwołany ze stanowiska - potwierdziła JSW. Adamczyk kierował koksowniczą spółką od maja 2016 roku.

Informację o odwołaniu prezesa JSW Koks potwierdziła rzeczniczka JSW Katarzyna Jabłońska-Bajer. Nie podano przyczyn odwołania prezesa Adamczyka.
"W piątek odbyło się walne zgromadzenie spółki JSW Koks, gdzie jednym z punktów były zmiany w jej zarządzie. Zapadła decyzja o odwołaniu prezesa z pełnionej funkcji" - powiedziała rzeczniczka.

Obowiązki prezesa zgodnie z procedurą przejął wiceprezes spółki ds. produkcji i techniki.

Zatrudniająca ok. 2,4 tys. osób firma JSW Koks to spółka skupiająca aktywa koksownicze Jastrzębskiej Spółki Węglowej, złożona z dawnego Kombinatu Koksochemicznego w Zabrzu (z koksowniami także w Radlinie i Dębieńsku) oraz Koksowni Przyjaźń w Dąbrowie Górniczej.

Produkcja koksu, skupiona w spółce JSW Koks, należy do strategicznych obszarów działania grupy JSW. Jesienią ub. roku jej przedstawiciele poinformowali, że do 2030 r. przeznaczy ona ok. 1,5 mld zł na inwestycje odtworzeniowe i rozwojowe w swoich koksowniach. Wśród strategicznych przedsięwzięć w tym segmencie znalazło się m.in. odtworzenie baterii nr 4 i 3 Koksowni Przyjaźń, a także kontynuacja modernizacji Koksowni Radlin oraz Koksowni Jadwiga. JSW rozważa również produkcję adsorbentów węglowych w wygaszanej obecnie koksowni Dębieńsko.

Średni wiek baterii koksowniczych w spółce JSW Koks wynosi ponad 18 lat, wobec niespełna 23 lat średnio w Europie i ponad 25 lat na świecie. Pracują cztery baterie w dąbrowskiej Koksowni Przyjaźń oraz po jednej w koksowniach Jadwiga i Radlin. Koksownia Dębieńsko, gdzie pracowała najstarsza, 33-letnia bateria, została na początku września wyłączona. Grupa JSW chce utrzymać produkcję koksu na poziomie niespełna 4 mln ton rocznie i poprawiać jakość produktów.

NA GIEŁDZIE

• Mateusz 2018-10-05 19:13:43
    BRAWO panie prezesie OZON ...!!! chciał pana wydymać..
  • motywator 2018-10-05 19:40:34
    Karuzela pisiewiczów w JSW ruszyła - odprawy pisiewiczów polskich - współczesna polska tragedia. Dla odpraw i nagród, to żyć warto i kłamać warto.
    • Tomek 2018-12-30 22:19:20
      Jeśli to ten garbaty Adamczyk to stara POwska gnida była i dobrze że pogonili
  • Analityk 2018-10-05 21:49:42
    Po wyborach Ozon odleci dronem w atmosferę
  • Przodowy 2018-10-06 07:29:35
    Brawo Prezesie Ozon dobra decyzja a jak tam ta pani poseł co tak Adamczyk broniła?
  • Koksik 2018-10-06 07:53:19
    Najwyższy czas, czekamy na dalszy ciąg zmian w JSW KOKS