PARTNERZY PORTALU partner portalu wnp.pl partner portalu wnp.pl

PFN: oświadczenia niektórych polityków opozycji godzą w nasze dobra osobiste

13-09-2017 09:42

Publiczne oświadczenia niektórych przedstawicieli partii opozycyjnych wyrażają poglądy sprzeczne z przepisami prawa w zakresie uprawnień Polskiej Fundacji Narodowej oraz jej kontroli i godzą w dobra osobiste - uważa zarząd Fundacji.

• Polska Fundacja Narodowa podkreśla, że nie dysponuje środkami publicznymi, co zarzucają jej niektórzy politycy opozycji - napisano w oświadczeniu.
  • PFN zaznaczyła też, że nie jest podmiotem, który winien stosować reguły zamówień publicznych.
  • Fundacja uważa, że zainteresowanie medialne finansowaną kampanią uzasadnia stanowisko, iż metoda wzbudzenia zainteresowania tak palącym problemem, jak reforma trzeciej władzy - został osiągnięty.

- W związku z publicznymi oświadczeniami niektórych przedstawicieli partii opozycyjnych oraz tzw. "ekspertów" tych osób, jako Zarząd Polskiej Fundacji Narodowej zwracamy uwagę, że oświadczenia powyższe wyrażają poglądy sprzeczne z obowiązującymi przepisami prawa w zakresie uprawnień Fundacji oraz jej kontroli oraz godzą w dobra osobiste reprezentowanego przez nas podmiotu prawnego - napisano w oświadczeniu.

Polska Fundacja Narodowa podkreśla, że nie dysponuje środkami publicznymi, co zarzucają jej niektórzy politycy opozycji. - Podstawą prawną tego kategorycznego stwierdzenia jest norma art. 45 ustawy o fundacjach, która nie przewiduje możliwości utworzenia fundacji ze środków publicznych, tymczasem od 30 grudnia 2016 roku Polska Fundacja Narodowa jest zarejestrowana w Krajowym Rejestrze Sądowym na mocy prawomocnego i powszechnie obowiązującego postanowienia Sądu - zaznaczono.

- Osobom wyżej wymienionym winna być znana treść przepisu art. 9 ustawy o finansach publicznych, który kategorycznie klasyfikuje fundatorów (spółki prawa handlowego i bank), jako podmioty, które nie stanowią sektora finansów publicznych. Darowizny dokonywane przez tego typu podmioty, zgodnie z normą art. 5 ust. 1 pkt 1 ustawy o finansach publicznych, nie stanowią dochodów publicznych, a skoro nie stanowią dochodów publicznych, to zgodnie z art. 5 ust. 1 pkt 1 tej ustawy nie są dochodami publicznymi - głosi oświadczenie.

PFN zaznaczyła też, że nie jest podmiotem, który winien stosować reguły zamówień publicznych. - Zgodnie z art. 3 ust. 1 ustawy o zamówieniach publicznych fundacja nie spełnia przesłanki jednostki sektora finansów publicznych lub enumeratywnie i łącznie wymienionych przesłanek podmiotu prawa publicznego - czytamy w oświadczeniu podpisanym przez prezesa Fundacji Cezarego Jurkiewicza oraz członka jej Zarządu Macieja Świrskiego.