PARTNERZY PORTALU partner portalu wnp.pl partner portalu wnp.pl partner portalu wnp.pl

Jest faworyt do stanowiska dyrektora generalnego BMW

Autor: PAP/rs
18-07-2019 17:03
Jest faworyt do stanowiska dyrektora generalnego BMW

Na początku lipca dyrektor generalny BMW Harald Krueger ustąpił ze stanowiska na rok przed końcem kadencji

Fot. Shutterstock.com

Rada nadzorcza niemieckiego koncernu motoryzacyjnego BMW w czwartek w Spartanburgu w Karolinie Południowej w USA omówi kwestie nowego przywództwa firmy - podał serwis Automotive News. Spodziewane jest, że nowym dyrektorem generalnym zostanie Oliver Zipse.

• Zipse dołączył do BMW jako praktykant w 1991 r. i stopniowo awansował zajmując m.in. stanowisko szefa marek i strategii produktów, a następnie członka zarządu ds. produkcji.
  • Obecnie jest faworytem w wyścigu o fotel dyrektora generalnego bawarskiego koncernu. Zipse miałby pomóc firmie w przejściu na samochody elektryczne i autonomiczne oraz stawić czoła nowym rywalom z branży technologicznej.
  • Jego konkurentem jest członek zarządu ds. badań naukowych Klaus Froehlich - podaje agencja Reutera.
Na początku lipca dyrektor generalny BMW Harald Krueger ustąpił ze stanowiska na rok przed końcem pięcioletniej kadencji.

Kontrakt obecnego dyrektora generalnego firmy wygasa z końcem kwietnia 2020 r., ale ze względu na decyzję Kruegera BMW podjęło decyzję o wcześniejszym wyznaczeniu jego następcy. Do tego czasu będzie on pełnił swoje funkcje.

Zipse dołączył do BMW jako praktykant w 1991 r. i stopniowo awansował zajmując m.in. stanowisko szefa marek i strategii produktów, a następnie członka zarządu ds. produkcji. Obecnie jest faworytem w wyścigu o fotel dyrektora generalnego bawarskiego koncernu. Zipse miałby pomóc firmie w przejściu na samochody elektryczne i autonomiczne oraz stawić czoła nowym rywalom z branży technologicznej. Jego konkurentem jest członek zarządu ds. badań naukowych Klaus Froehlich - podaje agencja Reutera.

Za Zipsem przemawia rozbudowana przez niego na Węgrzech, w Chinach i Stanach Zjednoczonych wydajna sieć produkcyjna BMW, która pomogła firmie osiągnąć wiodące w branży marże zysku pomimo stosunkowo niewielkiej skali.

Eksperci twierdzą jednak, że w nowej dobie motoryzacji osoby mające przewodzić koncernom produkującym pojazdy potrzebują także innych umiejętności.

"Dyrektor generalny musi mieć pomysł na ewolucję mobilności w przyszłości. To znacznie wykracza poza optymalizację istniejących zasobów" - podkreślił dyrektor generalny ICONIQ Carsten Breitfeld. Według szefa firmy produkującej silniki lider w tej branży "musi być w stanie budować zespoły, przyciągać kluczowe talenty i promować kulturę, która jest coraz bardziej zorientowana na elektronikę użytkową i dynamikę internetu".

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 35.173.48.224