PARTNERZY PORTALU partner portalu wnp.pl partner portalu wnp.pl partner portalu wnp.pl
Menu

wnp.pl - portal gospodarczy

Szukaj

Biopaliwa

Kontrowersyjny parametr odporności na utlenianie

Autor: Marta Skolniak, Paweł Bukrejewski
24-03-2014 13:49

Obecność biokomponentów determinuje jakość końcowego produktu, znacząco zmieniając parametr odporności na utlenianie w procesie starzenia ON z dodatkiem FAME.

  • ze względu na silną higroskopijność powodują nadmierne zawodnienie ON, co wpływa na przyspieszenie korozji układów paliwowych;
  • z racji swej budowy chemicznej estry ulegają znacznie szybszemu utlenianiu niż frakcje węglowodorowe i wykazują tendencje do tworzenia osadów, powodując tym samym obniżenie stabilności chemicznej paliwa jako całości, co uniemożliwia ich dłuższe magazynowanie, przy czym dopuszczalny okres krótkookresowego magazynowania paliw zawierających estry nie został jeszcze określony;

  • ON z FAME może wpływać niekorzystnie na materiały uszczelniające stosowane w konstrukcjach silnikowych.
Niestabilność FAME

Utlenianie łańcuchów kwasów tłuszczowych jest procesem złożonym, mogącym przebiegać wg różnych mechanizmów. Niestabilność FAME jest związana z obecnością nienasyconych kwasów tłuszczowych. Łańcuchy kwasu i obecność podwójnego wiązania w cząsteczce powodują, iż związki te charakteryzują się wysoką reaktywnością z tlenem, zwłaszcza w obecności powietrza lub wody. Pierwotnymi produktami utleniania wiązań podwójnych są allilowe wodoronadtlenki. Wiązanie podwójne może też zostać przesunięte i związek może zostać poddany izomeryzacji cis/trans. Wodoronadtlenki są nietrwałe i łatwo tworzą szereg wtórnych produktów utleniania. Reakcje z udziałem wodoronadtlenków obejmują reakcje: przegrupowania z wytworzeniem produktów o podobnej masie cząsteczkowej, rozszczepienia z wytworzeniem związków o krótszych łańcuchach (aldehydów i kwasów) oraz polimeryzacji z powstaniem związków o wyższej masie cząsteczkowej.

Odporność na utlenianie estrów metylowych kwasów tłuszczowych można zwiększyć, stosując przeciwutleniacze naturalne i syntetyczne. Substancje te wiążą wolne rodniki i zatrzymują reakcje łańcuchowe. Rodniki tłuszczowe są stabilizowane i łańcuchowa reakcja utleniania jest przerwana. Na zdolność do utleniania FAME oraz ich mieszanin z ON wpływa zatem:
  • stopień nienasycenia związków wchodzących w skład mieszaniny - im więcej związków nienasyconych, tym szybciej paliwo będzie się utleniać;

  • temperatura, promienie słoneczne i dostęp do tlenu przyspieszają reakcje oksydacji, więc przechowywanie mieszanin FAME z ON w jasnych pojemnikach i w ciepłych pomieszczeniach nie jest wskazane;

KOMENTARZE (0)

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

SUBSKRYBUJ WNP.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu wnp.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Wnp.pl: polub nas na Facebooku


27 194 ofert w bazie

POLECANE OFERTY

102 532 ofert w bazie

POLECANE OFERTY

6 218 ofert w bazie

397 692 ofert w bazie

GORĄCE KOMUNIKATY

Wyszukiwanie zaawansowane
  • parking
  • bankiet
  • catering
  • spa
  • klub
  • usługi
  • rekreacja
  • restauracja
467 ofert w bazie

POLECAMY W SERWISACH GRUPY PTWP

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.