PARTNERZY PORTALU

PSPO: rośnie produkcja oraz krajowe wykorzystanie pasz rzepakowych

Zrzeszone w Polskim Stowarzyszeniu Producentów Oleju tłocznie wyprodukowały w ub.r. ponad 1,7 mln ton pasz rzepakowych, najwięcej śruty poekstrakcyjnej, której podaż wyniosła 1 mln 634 tys. ton wobec 1 mln 542 tys. ton w 2018 roku - poinformowało Zrzeszenie.

Ponadto Członkowie PSPO dostarczyli na rynek 68 tys. ton makuchu. Łącznie produkcja pasz białkowych pochodzących z przerobu rzepaku wzrosła o 114 tys. ton, ale nie przełożyła się na większy eksport.

W sumie w 2019 r. przerobiono 2,96 mln ton nasion rzepaku.

Głównymi odbiorcami zagranicznymi polskiej śruty od lat pozostają Niemcy, na kolejnych pozycjach znajdują się Dania, Czechy, Francja i Szwecja.

Według wstępnych danych Ministerstwa Finansów eksport śruty rzepakowej w pierwszych 11 miesiącach 2019 roku wyniósł 525 tys. ton, a zatem był mniejszy o 4 proc. od wolumenu eksportu w tym samym okresie w 2018 roku. Zwiększona podaż śruty została zatem efektywnie zagospodarowana przez krajowych producentów rolnych - zauważa prezes Polskiego Stowarzyszenia Producentów Oleju Mariusz Szeliga.

"Polski rzepak jest doskonałym surowcem zarówno do produkcji oleju, ale coraz większego znaczenia nabiera również białko, którego jest równie cennym źródłem. Od lat promujemy wykorzystanie śruty i makuchu rzepakowego w rodzimej produkcji zwierzęcej, z satysfakcją możemy więc wskazać, że zaczynamy dostrzegać efekty także i swojej pracy"- podkreślił prezes PSPO.

"Można śmiało powiedzieć, że szeroko pojęty rynek produktów przerobu rzepaku sprzyja jego uprawie w Polsce. Stabilne ramy dla sektora biopaliw na najbliższe lata powodują, że branża biodiesla będzie potrzebować znacznych ilości oleju rzepakowego, co naturalnie wpisuje się jednocześnie w lepsze zabezpieczanie potrzeb paszowych" - zaznaczył dyrektor generalny PSPO Adam Stępień.

Dyrektor generalny zauważył, że kolejny już rok z rzędu zwiększona została podaż rodzimej śruty rzepakowej, co sprawia, że jest to najważniejsze krajowe źródło białka paszowego. Jego zdaniem, wysoka jakość, stabilność dostaw i aspekt non-GMO są argumentami przemawiającymi za szerszym wykorzystaniem m śruty dla celów paszowych.

Śruta rzepakowa ma być jednym z alternatywnych komponentów paszowych, która w części wyeliminuje importowaną, genetycznie modyfikowaną śrutę sojową powszechnie stosowaną w karmieniu drobiu i trzody chlewnej.

×

KOMENTARZE (0)

Do artykułu: PSPO: rośnie produkcja oraz krajowe wykorzystanie pasz rzepakowych

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.226.243.36
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum
WNP - Portal gospodarczy

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!