W Japonii ogłoszono wejście na rynek pierwszej odzieży wierzchniej wykonanej z syntetycznego białka. Kurtka jest wykonana z materiału, który powstał w ramach fermentacji drobnoustrojowej.
Spiber to firma, która dekadę temu rozpoczęła badania nad stworzeniem syntetycznej nici pajęczej. Teraz zapowiadają, że dzięki fermentacji mikrobowej są w stanie stworzyć genetycznie modyfikowane białko.
Dzięki rozwojowi badań i zastosowań białek syntetycznych możliwe będzie odejście od korzystania z materiałów pochodzenia zwierzęcego czy petrochemicznego. Taki rodzaj produkcji byłby przyjaźniejszy dla klimatu ze względu na brak konieczności hodowli zwierząt, wymagających wielkich areałów, dużej ilości wody oraz produkujących wiele dwutlenku węgla.
Po zużyciu materiały ze sztucznych białek mogłyby się naturalnie rozłożyć, odmiennie od tych produkowanych z tworzyw sztucznych. Dodatkowo nowe materiały byłyby do zaakceptowania dla osób, które nie chcą obecnie korzystać z produktów pochodzenia zwierzęcego ze względów etycznych.