PARTNERZY PORTALU

#Azjatech: Z czego wyprodukować makaron przyszłości?

#Azjatech: Z czego wyprodukować makaron przyszłości?
Łubin na talerzu. Fot. Shutterstock.com

Wzrost średnich temperatur oraz nieprzewidywalność opadów będą w rosnącym stopniu wpływać na wielkość plonów. Agencje ONZ przewidują dodatkowo wzrost ludności ziemi z obecnych 7,5 mld do 10 mld w 2050 roku. Singapurski start-up NamZ próbuje wyjść naprzeciw tym wyzwaniom, prezentując nową linię sześciu produktów spożywczych WhatIF Foods wytwarzanych z roślin odpornych na wysokie temperatury i nieregularne nawodnienie, takich jak sorzycha i łubin.

Historia powstania WhaitIF Foods sięga do 2015 r., kiedy to pięcioro niezadowolonych z praktyk dodawania uzależniających substancji do składu produktów specjalistów z dziedziny technologii żywności zdecydowało się odejść z dotychczas zajmowanych stanowisk. Swoje rozczarowanie i ambitne plany dostarczania pełnowartościowych posiłków przekuli w pomysł na biznes.

Wcześniej powstały start-up NamZ zajmuje się produkcją makaronów błyskawicznych wytwarzanych z roślin mało wymagających co do jakości gleby i odpornych na wysokie temperatury. NoodleZ były sprzedawane tylko restauracjom i firmom cateringowym. Jak informuje portal greenqueen nowa linia produktów WhatIF Foods jest dostępna w sprzedaży detalicznej z wysyłką na terenie Singapuru i Malezji.

Marka WhatIF Foods obejmuje 6 produktów: 2 makarony błyskawiczne, 2 zupy oraz 2 shaki w proszku. Producent na swojej stronie internetowej zaleca rozpuszczenie 3 łyżek proszku w 200 ml wody lub mleka migdałowego, by cieszyć się odpowiednio zupą pomidorową o obniżonej zawartości sodu bądź wysokoproteinowym shakiem jabłkowym z cynamonem. Warianty smakowe makaronów błyskawicznych to moringa, nazywana również drzewem chrzanowym oraz sorzycha, będąca rośliną strączkową.

Czytaj także: Chiński producent półprzewodników zmierza na giełdę

Podstawą działań NamZ jest realizacja celów wyznaczonych na trzech płaszczyznach. Po pierwsze, firma chce zwrócić uwagę opinii publicznej na niebezpieczeństwo uzależnienia od trzech upraw, tj. pszenicy, kukurydzy i ryżu, które odpowiadają za 60 proc. wszystkich spożywanych przez ludzkość kalorii. Dywersyfikacja i upowszechnienie upraw roślin nie tak popularnych jak kukurydza czy pszenica ma pomóc w zapewnieniu bezpieczeństwa żywieniowego.

Po drugie, produkty z serii WhatIF Foods charakteryzują się dbałością o skład. Makarony błyskawiczne dzięki metodzie odwadniania przy pomocy gorącego powietrza zawierają około 60 proc. mniej tłuszczu niż te z tradycyjnych "zupek chińskich".

Po trzecie, atutem produkcji jest rekultywacja gleby. Uprawa sorzychy wzbogaca glebę, według organizacji Biotech Connection Singapore NamZ chce podjąć współpracę z rolnikami w Indonezji i Malezji, szczególnie na terenach zubożałych przez uprawę palm olejowych. Obecny zakład produkcyjny NamZ znajduje się w mieście Johor Bahru w Malezji.

Więcej komentarzy na temat Azji znajdą Państwo na stronie Instytutu Boyma




×
  • Singapur

    Przelicz walutę
  • dolar (SGD)

  • 2,828 złoty (PLN)

    0,622 EUR, 0,754 USD

SŁOWA KLUCZOWE I ALERTY

KOMENTARZE (0)

Do artykułu: #Azjatech: Z czego wyprodukować makaron przyszłości?

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.232.133.141
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum
WNP - Portal gospodarczy

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!