#Azjatech: Z czego wyprodukować makaron przyszłości?

#Azjatech: Z czego wyprodukować makaron przyszłości?
Łubin na talerzu. Fot. Shutterstock.com
  • Ten tekst jest częścią STREFY PREMIUM WNP.PL
  • Autor: Instytut Boyma
  • Dodano: 02-07-2020 20:05

Wzrost średnich temperatur oraz nieprzewidywalność opadów będą w rosnącym stopniu wpływać na wielkość plonów. Agencje ONZ przewidują dodatkowo wzrost ludności ziemi z obecnych 7,5 mld do 10 mld w 2050 roku. Singapurski start-up NamZ próbuje wyjść naprzeciw tym wyzwaniom, prezentując nową linię sześciu produktów spożywczych WhatIF Foods wytwarzanych z roślin odpornych na wysokie temperatury i nieregularne nawodnienie, takich jak sorzycha i łubin.

Historia powstania WhaitIF Foods sięga do 2015 r., kiedy to pięcioro niezadowolonych z praktyk dodawania uzależniających substancji do składu produktów specjalistów z dziedziny technologii żywności zdecydowało się odejść z dotychczas zajmowanych stanowisk. Swoje rozczarowanie i ambitne plany dostarczania pełnowartościowych posiłków przekuli w pomysł na biznes.

Wcześniej powstały start-up NamZ zajmuje się produkcją makaronów błyskawicznych wytwarzanych z roślin mało wymagających co do jakości gleby i odpornych na wysokie temperatury. NoodleZ były sprzedawane tylko restauracjom i firmom cateringowym. Jak informuje portal greenqueen nowa linia produktów WhatIF Foods jest dostępna w sprzedaży detalicznej z wysyłką na terenie Singapuru i Malezji.

Marka WhatIF Foods obejmuje 6 produktów: 2 makarony błyskawiczne, 2 zupy oraz 2 shaki w proszku. Producent na swojej stronie internetowej zaleca rozpuszczenie 3 łyżek proszku w 200 ml wody lub mleka migdałowego, by cieszyć się odpowiednio zupą pomidorową o obniżonej zawartości sodu bądź wysokoproteinowym shakiem jabłkowym z cynamonem. Warianty smakowe makaronów błyskawicznych to moringa, nazywana również drzewem chrzanowym oraz sorzycha, będąca rośliną strączkową.

Czytaj także: Chiński producent półprzewodników zmierza na giełdę

Podstawą działań NamZ jest realizacja celów wyznaczonych na trzech płaszczyznach. Po pierwsze, firma chce zwrócić uwagę opinii publicznej na niebezpieczeństwo uzależnienia od trzech upraw, tj. pszenicy, kukurydzy i ryżu, które odpowiadają za 60 proc. wszystkich spożywanych przez ludzkość kalorii. Dywersyfikacja i upowszechnienie upraw roślin nie tak popularnych jak kukurydza czy pszenica ma pomóc w zapewnieniu bezpieczeństwa żywieniowego.

Po drugie, produkty z serii WhatIF Foods charakteryzują się dbałością o skład. Makarony błyskawiczne dzięki metodzie odwadniania przy pomocy gorącego powietrza zawierają około 60 proc. mniej tłuszczu niż te z tradycyjnych "zupek chińskich".

Po trzecie, atutem produkcji jest rekultywacja gleby. Uprawa sorzychy wzbogaca glebę, według organizacji Biotech Connection Singapore NamZ chce podjąć współpracę z rolnikami w Indonezji i Malezji, szczególnie na terenach zubożałych przez uprawę palm olejowych. Obecny zakład produkcyjny NamZ znajduje się w mieście Johor Bahru w Malezji.

Więcej komentarzy na temat Azji znajdą Państwo na stronie Instytutu Boyma




 

×

DALSZA CZĘŚĆ ARTYKUŁU JEST DOSTĘPNA DLA SUBSKRYBENTÓW STREFY PREMIUM PORTALU WNP.PL

lub poznaj nasze plany abonamentowe i wybierz odpowiedni dla siebie. Nie masz konta? Kliknij i załóż konto!

  • Singapur

    Przelicz walutę
  • dolar (SGD)

  • 3,204 złoty (PLN)

    0,682 EUR, 0,722 USD

SŁOWA KLUCZOWE I ALERTY

KOMENTARZE (0)

Do artykułu: #Azjatech: Z czego wyprodukować makaron przyszłości?

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.235.228.219
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!