PARTNERZY PORTALU

Białoruś: Tradycyjne potrawy wigilijne i kolędy – święta białoruskich Polaków

"Pielęgnujemy tradycje, które zachowały się w naszych domach. Na stole stawiamy 12 potraw, łamiemy się opłatkiem, śpiewamy kolędy po polsku" – opowiada PAP Leonarda Szukieć z Sopoćkiń na Grodzieńszczyźnie.

"Po kolacji wigilijnej obowiązkowo idziemy na pasterkę. W różnych miejscach, zwłaszcza w miastach, często odprawiana jest wcześniej, ale u nas, w Sopoćkiniach, zawsze jest o północy" - dodaje Lucyna Ostrowska.

"Przygotowujemy potrawy, które gotowały nasze mamy, a wcześniej babcie. To oczywiście dania z ryb, kapusta z grzybami, zupa grzybowa - opowiada Jadwiga Giedroyć. - Oczywiście robimy też kutię, dla nas to tradycyjne danie".

Jak mówi PAP prezes Związku Polaków na Białorusi (ZPB) Andżelika Borys, "dla Polaków mieszkających na Białorusi tradycje świąteczne to ważny element tożsamości nie tylko religijnej, ale także narodowej, to sposób na pozostanie w łączności z Polską".

"W okolicach świąt swoje spotkania opłatkowe organizują wszystkie oddziały ZPB, wigilijne spotkania odbywają się także w szkołach społecznych przy ZPB" - dodaje Borys. I zwraca uwagę, że na zachodzie Białorusi, gdzie mieszka najwięcej Polaków, tradycje świąteczne są praktycznie zbieżne z tymi znanymi w Polsce.

"W naszej szkole każda klasa przygotowuje własną wigilię. Chcemy w ten sposób podtrzymywać tradycje i uczyć dzieci o nich" - zaznacza w rozmowie z PAP prezes Polskiej Macierzy Szkolnej na Białorusi Stanisław Sienkiewicz, mówiąc o przygotowaniach do świąt w prowadzonym przez tę organizację Liceum Społecznym im. Elizy Orzeszkowej w Grodnie.

"Nie wszystkie dzieci pochodzą z rodzin katolickich, ale chętnie uczestniczą (w wigilii). Myślę, że z tej dobrej tradycji każdy może czerpać coś dla siebie" - dodaje Sienkiewicz, wskazując, że jest to czas ciepła i bliskości.

Białoruska tradycja wigilijna jest bardzo podobna do polskiej, chociaż dania podawane na stół trochę się różnią. Króluje kutia (danie z kaszy z miodem, rodzynkami i owocami), przyrządza się także różnego rodzaju bliny, potrawy z ryb solonych, smażonych, wędzonych, marynowanych; na stół trafiają też grzyby i słodkie postne przysmaki, kisiel i kompoty.

Na Białorusi "tradycyjnie podawany był barszcz lub zupa grzybowa" - powiedziała PAP Tacciana Kucharonak z Instytutu Sztuki, Etnografii i Folkloru Akademii Nauk. "Głównym daniem była ryba, na stole pojawiał się też śledź, kapusta, buraki, dania z grzybów (...). Podawano placki z makiem, słone naleśniki z makiem i miodem, a do picia - kompot owocowy, kisiel i kwas chlebowy" - wyjaśnia etnografka. Bożonarodzeniową tradycją jest także śpiewanie kolęd, w których głównymi postaciami są trzej królowie, anioły, Herod, diabeł i śmierć.

W wielu rodzinach na Białorusi Boże Narodzenie obchodzone jest dwa razy - najpierw 25 grudnia, a następnie 7 stycznia, w dniu prawosławnego święta. Obie daty to dni wolne od pracy.

Tradycyjnie jednak najważniejszym i dominującym w przestrzeni publicznej świętem jest Nowy Rok. W czasach ZSRR celowo wprowadzono "świeckie" obchody z noworoczną choinką i dziadkiem Mrozem, by wyprzeć z życia obywateli święta religijne.

Białoruskie dzieci właśnie w Nowy Rok dostają prezenty; choinka jest przede wszystkim "noworoczna" i to 1 stycznia odbywają się rodzinne spotkania i wspólne świętowanie.

W sumie według statystyk kościelnych na liczącej 9,5 mln osób Białorusi mieszka ok. 1,4 mln katolików.

Z Sopoćkiń Justyna Prus

×

KOMENTARZE (0)

Do artykułu: Białoruś: Tradycyjne potrawy wigilijne i kolędy – święta białoruskich Polaków

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.234.254.115
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum
WNP - Portal gospodarczy

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!