Singapur udzielił start-upowi Eat Just z San Francisco zgody na sprzedaż kurczaka z hodowli laboratoryjnej. To pierwszy na świecie rząd, który zezwolił na sprzedaż mięsa z probówki.
Hodowane mięso powstaje w bioreaktorze. Ma wysoką zawartość białka i jest bogatym źródłem składników mineralnych - informuje firma, która planuje sprzedawać produkt pod marką GOOD Meat.
Na razie mająca centra produkcyjne w Singapurze i północnej Kalifornii firma ma pozwolenie na sprzedaż mięsa tylko w Singapurze. - Mamy nadzieję na rozszerzenie sprzedaży mięsa laboratoryjnego - w tym wołowiny - na Stany Zjednoczone i Europę Zachodnią, powiedział Josh Tetrick, współzałożyciel i dyrektor generalny Eat Just w CNN Business.
Czytaj też: Nestle inwestuje w produkcję żywności alternatywnej dla mięsa
Trend w kierunku substytutów mięsa i białka roślinnego od kilku lat obserwowany jest w Stanach Zjednoczonych, Europie i Azji.
W tym roku, pomimo globalnych zawirowań gospodarczych wywołanych przez pandemię koronawirusa, Impossible Foods, firma produkująca produkty roślinne, zebrała około pół miliarda dolarów finansowania głównie od dużych inwestorów z Azji. Sukcesy odnosi także firma Beyond Meat z Kalifornii, która zaprezentowała bezmięsną mieloną „wieprzowinę” przeznaczoną na rynek w Chinach.