MES i SCADA to systemy działające na różnych poziomach produkcji. Systemy MES pełnią funkcje nadrzędne, związane z zarządzaniem zakładem i produkcją, korzystając z danych procesowych dostarczonych z poziomu produkcyjnego. Dane te najczęściej dostarczane są właśnie przez systemy SCADA, instalowane bezpośrednio w otoczeniu maszyn i linii produkcyjnych. Inaczej mówiąc, SCADA jest dla MES źródłem danych na temat stanu produkcji - opowiada Łukasz Otta, Siemens Polska
Co daje branży spożywczej wykorzystywanie systemów MES?
MES przede wszystkim pozwala nam we właściwy sposób zarządzać produkcją spożywczą, łączy warstwę technologiczną z biznesem. Stanowi swego rodzaju serce firmy produkcyjnej, zarządzając zleceniami biznesowymi. Jego działanie polega na zbieraniu w czasie rzeczywistym danych o bieżącym stanie realizacji produkcji oraz przekazywaniu ich do dalszego przetwarzania w obszarze biznesowym. W branży spożywczej służy przede wszystkim do śledzenia i nadzorowania produkcji – od surowców, przez proces wytwarzania, aż po wyroby gotowe. Dzięki wykorzystaniu systemu MES możliwe jest kompleksowe zarządzanie jakością produktu poprzez współpracę z laboratorium kontrolno-pomiarowym w zakresie zarządzania recepturami i zleceniami produkcyjnymi i określania czynników, takich jak zawartość cukru czy alergenów w końcowym produkcie. Ponieważ MES nie dopuści do linii produkcyjnej palet o niezaakceptowanej przez laboratorium jakości, realnie przyczynia się do ograniczenia kosztów wiążących się z koniecznością zatrzymania i czyszczenia całej linii w przypadku ewentualnych pomyłek.
Oprócz śledzenia realizacji zamówień, system MES posiada jeszcze jedną, bardzo ważną wartość dla branży spożywczej – jest narzędziem umożliwiającym traceability, a więc prześledzenie całej drogi produktu, co jest kluczowe w razie postepowań reklamacyjnych lub konieczności wycofania z rynku określonych partii produkcyjnych z powodu potencjalnego zagrożenia dla końcowego klienta.
Zakres wykorzystania systemu MES w branży spożywczej może być bardzo szeroki – od harmonogramowania produkcji, poprzez jej egzekucję w czasie rzeczywistym czy zarządzanie recepturami aż po archiwizowanie danych na temat przeszłych partii produktu tak, by były one łatwo dostępne do wglądu. Podsumowując, system MES pomaga w optymalnym wykorzystaniu zasobów, którymi dysponujemy – zarówno ludzkich, jak i półproduktów. Jest to rozwiązanie, które już dość długo funkcjonuje na rynku, ale cały czas ewoluuje, bo coraz więcej danych jest wykorzystywanych w zakładach produkcyjnych. Tym samym jego funkcjonalność rośnie, bo może korzystać z większej ilości danych np. ze sprzedaży, z magazynów czy od poddostawców – to wszystko „karmi” system MES i daje nam pełniejszy obraz egzekucji produkcji.
Skoro już mamy MES, to po co nam SCADA?
MES i SCADA to systemy działające na różnych poziomach produkcji. Systemy MES pełnią funkcje nadrzędne, związane z zarządzaniem zakładem i produkcją, korzystając z danych procesowych dostarczonych z poziomu produkcyjnego. Dane te najczęściej dostarczane są właśnie przez systemy SCADA, instalowane bezpośrednio w otoczeniu maszyn i linii produkcyjnych. Inaczej mówiąc, SCADA jest dla MES źródłem danych na temat stanu produkcji.
Systemy SCADA stanowią swego rodzaju bufor pomiędzy poziomem produkcyjnym a biurowym. Ciężko sobie wyobrazić, żeby systemy MES zbierały setki lub tysiące danych bezpośrednio z produkcji i dopiero na tym poziomie je przetwarzały. Do tego właśnie potrzebna jest SCADA – zapewnia komunikację ze sterownikami linii produkcyjnych, z której następnie korzysta MES. O ile MES mówi o tym, ile danego produktu czy w jakiej kolejności ma być wyprodukowane, o tyle SCADA stanowi źródło danych o sposobie produkcji przez maszyny i linie produkcyjne. To SCADA informuje MES np. o zatrzymaniu czy wyłączeniu danej linii z parku maszynowego, natomiast MES następnie przetwarza tę informację w procesie harmonogramowania i organizacji produkcji.