PARTNERZY PORTALU partner portalu wnp.pl partner portalu wnp.pl partner portalu wnp.pl

Cztery osoby powalczą o dwa stanowiska w zarządzie TVP

14-12-2015 21:28
Cztery osoby powalczą o dwa stanowiska w zarządzie TVP
Fot. ARchiwum

Wojciech Kaczorowski, Stanisław Wójcik, Marcin Wolski i Mariusz Wyżycki zostali wybrani przez Radę Nadzorczą TVP do udziału w finałowym etapie konkursu na dwóch członków zarządu TVP - poinformowała TVP w poniedziałek. Ich przesłuchania odbędą się 21 grudnia.

"Podczas posiedzenia w poniedziałek 14 grudnia, po merytorycznej ocenie materiałów nadesłanych przez kandydatów do Zarządu Spółki, Rada Nadzorcza TVP SA - w drodze uchwały - wskazała osoby dopuszczone do trzeciego etapu postępowania konkursowego. Są to: Wojciech Sławomir Kaczorowski, Stanisław Wójcik, Marcin Wolski i Mariusz Wyżycki" - poinformowała Telewizja Polska.
RN wytypowała finałową czwórkę spośród dwunastu kandydatów, którzy zgłosili się do konkursu. Jak dodano, trzeci etap konkursu będzie polegał na przeprowadzeniu rozmowy z każdym z kandydatów. Przesłuchania te odbędą się 21 grudnia od godz. 13. Na końcu, decyzję o powołaniu lub odrzuceniu dwójki zarekomendowanych przez RN kandydatów, podejmie Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji.

Od lipca funkcję jednoosobowego zarządu Telewizji Polskiej pełni prezes Janusz Daszczyński. Konkurs mający uzupełnić zarząd spółki o dwóch brakujących członków rozpoczął się 3 listopada. Konieczność uzupełnienia zarządu wynika z odrzucenia przez KRRiT kandydatur Wiesława Roli i Mariana Zalewskiego w poprzednim konkursie.