PARTNERZY PORTALU

Human Rights Watch wzywa Hongkong do wzmocnienia ochrony prywatności

Organizacja pozarządowa Human Rights Watch wezwała władze Hongkongu do wzmocnienia regulacji ochrony prywatności, podając jako przykład dobrej legislacji europejskie RODO - donosi we wtorek serwis Infosecurity Magazine.

W liście, który organizacja skierowała do Rady Legislacyjnej Hongkongu, stwierdzono iż proponowane przez władze zmiany w prawie są niewystarczające i nie chronią dostatecznie danych ani prywatności mieszkańców tego specjalnego regionu administracyjnego.

Zdaniem Human Rights Watch obowiązujące aktualnie w Hongkongu regulacje ochrony danych osobowych są niedostosowane do współczesnych problemów i zagrożeń. Konieczna jest ich aktualizacja na wzór modeli "takich jak europejskie legislacje dotyczące prywatności" - stwierdziła szefowa chińskiego oddziału HRW Sophie Richardson, która ocenia, że proponowane przez władze Hongkongu rozwiązania są także zbyt wąskie.

"Mocne zabezpieczenia dot. zasad gromadzenia i przetwarzania danych osobowych pomogą również zmniejszyć obawy, że metody zbiorowej inwigilacji stosowane gdzie indziej przeniosą się także do Hongkongu" - zaznaczyła.

HRW chce, by w nowej ustawie o ochronie danych osobowych w Hongkongu znalazła się definicja tego, czym są dane osobowe, a także aby została z nich wyodrębniona kategoria danych wrażliwych. Ich gromadzenie i przetwarzanie ma zostać objęte surowszymi obwarowaniami prawnymi.

Organizacja wzywa także władze, by w pracach nad reformą obowiązującego obecnie w Hongkongu prawa ochrony danych osobowych i prywatności umożliwiły obywatelom uzyskanie większej kontroli nad tym, jak przetwarzane są informacje na ich temat. Firmy mają zostać zobowiązane - na wzór zapisów RODO - do pozyskiwania ważnej zgody przed użyciem danych osobowych użytkowników produktów i usług, a obywatele powinni - według HRW - mieć możliwość usunięcia swoich danych z rejestrów podmiotów, które je przetwarzają.

Dziennik "South China Morning Post" pisze, że proponowane zmiany prawne miałyby zbliżyć regulacje do tych, które od 2018 roku obowiązują w Unii Europejskiej również dzięki wprowadzeniu systemu kar, opartych o wartość globalnych rocznych przychodów podmiotów naruszających prawo. Legislacja miałaby także nadać nowe uprawnienia komisarzowi ds. prywatności i wprowadzić obowiązek informowania na temat incydentów bezpieczeństwa zagrażających prywatności danych w ciągu pięciu dni od daty zdarzenia.

Infosecurity Magazine przypomina, że pierwsze prace nad zaostrzeniem regulacji dotyczących przetwarzania danych w Hongkongu rozpoczęły się po incydencie związanym z poważnym wyciekiem danych z linii lotniczych Cathay Pacific z 2018 roku. W wyniku wycieku, o którym firma poinformowała dopiero 7 miesięcy po zdarzeniu, ucierpiało ponad 9 mln osób. Jak podkreśla serwis, Cathay Pacific podało informacje o incydencie do publicznej wiadomości, mimo że obowiązujące w Hongkongu prawo nie zawiera zapisów o konieczności takiego działania.

×
EEC Trends: poznaj megatrendy decydujące o przyszłości gospodarki, szansach rozwojowych i jakości życia. Osiem zróżnicowanych tematycznie i formalnie sesji, od dynamicznych debat poprzez indywidualne rozmowy na scenie po prezentacje dobrych praktyk i case studies. Już 25 lutego w Warszawie. Zarejestruj się!

KOMENTARZE (0)

Do artykułu: Human Rights Watch wzywa Hongkong do wzmocnienia ochrony prywatności

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.214.224.224
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum
WNP - Portal gospodarczy

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!