Japończycy napromieniowują mandarynki

Japończycy napromieniowują mandarynki
Pierwsze napromieniowane mandarynki trafiły już do sprzedaży w supermarketach w okręgu metropolitalnym Tokio Fot. Shutterstock
  • Ten tekst jest częścią STREFY PREMIUM WNP.PL
  • Autor: Instytut Boyma
  • Dodano: 12-02-2021 17:44

Japoński Instytut Technologiczny Saika opracował urządzenie, które wykorzystuje promienie ultrafioletowe do ochrony mandarynek przed gniciem. Maszyna w grudniu 2020 r. trafiła już do pierwszych producentów owoców w mieście Wakayama.

Instytut ten rozpoczął pracę nad swoim urządzeniem w 2017 r., a dwa lata później opublikował pierwsze wyniki badań. Japońscy naukowcy odkryli, że napromieniowanie mandarynek ultrafioletem stymuluje w owocach funkcje samoobrony. Prowadzi to do produkcji jednego z rodzajów polifenolu znanego jako scoparone, który ma działanie antybakteryjne i powstrzymuje skórkę owocu przed rozkładem. Ich maszyna może naświetlić do ok. 700 kilogramów mandarynek w ciągu godziny, a efekt napromieniowania utrzymuje się od dwóch do trzech tygodni.

 

×

DALSZA CZĘŚĆ ARTYKUŁU JEST DOSTĘPNA DLA SUBSKRYBENTÓW STREFY PREMIUM PORTALU WNP.PL

lub poznaj nasze plany abonamentowe i wybierz odpowiedni dla siebie. Nie masz konta? Kliknij i załóż konto!

SŁOWA KLUCZOWE I ALERTY

KOMENTARZE (0)

Do artykułu: Japończycy napromieniowują mandarynki

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.237.27.159
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!