Mięso z laboratorium. Singapur daje zielone światło

Mięso z laboratorium. Singapur daje zielone światło
Decyzją singapurskiej agencji Esco Aster będzie mógł oferować kompleksowe usługi i podwykonawstwo w produkcji komórek zwierzęcych Fot. ilustracyjne, Shutterstock
  • Ten tekst jest częścią STREFY PREMIUM WNP.PL
  • Autor: Instytut Boyma
  • Dodano: 06-10-2021 12:19

Singapur ponownie przeciera szlaki w produkcji alternatywnego pożywienia. Producent branży farmaceutycznej Esco Aster otrzymał zgodę od Singapurskiej Agencji Żywności na hodowlę komórek zwierzęcych w celu rozwinięcia procesu komercyjnej produkcji.


  • Decyzją singapurskiej agencji Esco Aster będzie mógł oferować kompleksowe usługi i podwykonawstwo w produkcji komórek zwierzęcych.
  • Przez ostatnią dekadę Esco Aster produkowała, sprzedawała i użytkowała bioreaktory, dzięki czemu posiada bogate doświadczenie na polu wytwarzania alternatywnej żywności.
  • Głównym zamiarem Esco Aster jest przyciągnięcie talentów do Singapuru i zachęcenie rodzimych oraz zagranicznych start-upów do wypuszczenia produktów na lokalnym rynku.

Decyzja ta otwiera drogę początkującym producentom do używania zaplecza Esco Aster, m.in. laboratoriów oraz bioreaktorów, do produkcji innowacyjnych produktów spożywczych i wprowadzenia ich na rynek. Firma ta oferuje usługi produkcyjne w zakresie opracowania terapii szczepionkowej, komórkowej, genowej czy bioterapii. Jako lokalny podmiot działający w formule CDMO (z ang. Contract Development and Manufacturing Organisation) z historią sięgającą lat 70. zajmuje się nie tylko produkcją, ale również świadczeniem usług badawczo-rozwojowych, w tym analizą biznesową, rozwojem formuły produktu czy ewaluacją efektu finalnego.
 

We wrześniu Esco Aster ogłosiła otrzymanie licencji na produkcję mięsa w warunkach laboratoryjnych. Tym samym firma ta stała się pierwszą na świecie CDMO, która otrzymała zielone światło na tego typu działalność od organu państwowego. Przez ostatnią dekadę Esco Aster produkowała, sprzedawała i użytkowała bioreaktory, dzięki czemu posiada bogate doświadczenie na polu wytwarzania alternatywnej żywności.  

Głównym zamiarem Esco Aster jest przyciągnięcie talentów do Singapuru i zachęcenie rodzimych oraz zagranicznych start-upów do wypuszczenia produktów na lokalnym rynku. Singapurskie władze chcą wieść prym w branży alternatywnego pożywienia, dlatego konsekwentnie inicjują tego typu działania, tym samym czyniąc z miasta-państwa prawdziwy poligon doświadczalny. W zeszłym roku głośnym echem odbiła się premiera laboratoryjnego kurczaka, który zagościł w menu singapurskiej restauracji. 

Główną zaletą dla nowych graczy, pragnących odtwarzać znajome smaki w nowatorskiej odsłonie, jest możliwość skorzystania z w pełni wyposażonych obiektów Esco Aster. To pozwoli im ograniczyć wydatki na pilotażowe zakłady produkcyjne. Aktualnie Esco Aster jest w trakcie procesu certyfikacji ISO 22000, odpowiadającej za ujednolicony standard w zakresie strategicznych elementów zarządzania bezpieczeństwem i higieną żywności. Dyrektor generalny tej firmy Xiangliang Lin podkreślił, że przede wszystkim chce skupić się na zwiększeniu skali produkcji produktów hybrydowych, tj. takich, gdzie część surowca mięsnego jest zastąpiona białkiem roślinnym.
 

Decyzją singapurskiej agencji Esco Aster będzie mógł oferować kompleksowe usługi i podwykonawstwo w produkcji komórek zwierzęcych. Według Good Food Institute w 2020 r. ilość funduszy zainwestowanych w źródła alternatywnego białka potroiła się w porównaniu z poprzednim rokiem. Gwałtowny wzrost spożycia mięsa przy ograniczonych ziemskich zasobach inspiruje ludzi biznesu do skierowania uwagi na alternatywny przemysł mięsny. Na całym świecie w branży sztucznie hodowanego mięsa działa już ponad 45 start-upów. Wyścig o spopularyzowanie laboratoryjnej wersji ulubionego kotleta trwa.

Więcej komentarzy na temat Azji na stronie Instytutu Boyma

 

×

DALSZA CZĘŚĆ ARTYKUŁU JEST DOSTĘPNA DLA SUBSKRYBENTÓW STREFY PREMIUM PORTALU WNP.PL

lub poznaj nasze plany abonamentowe i wybierz odpowiedni dla siebie. Nie masz konta? Kliknij i załóż konto!

KOMENTARZE (2)

Do artykułu: Mięso z laboratorium. Singapur daje zielone światło

  • Tomasz 2021-10-06 12:23:37
    Najpierw korporacje opracują metodę produkcji, następnie politycy zakażą hodowli zwierząt na mięso, a człowiek stanie się mimowolnie niewolnikiem tych korporacji i władzy! Stop idiokracji! Ludzie nie kupujcie tego gó...na bo wasze dzieci i wnuki zapłacą za to wolnością!
    • Łukasz 2022-08-22 19:34:38
      Dokładnie o to chodzi. Do tego likwidacja gotówki i szprycowanie każdego w celach depopulacji i przdzielenia kodu QR.

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 35.172.224.102
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!