PARTNERZY PORTALU partner portalu wnp.pl partner portalu wnp.pl partner portalu wnp.pl partner portalu wnp.pl

Prezes Activision w marcu ustąpi ze stanowiska

Autor: PAP/rs
19-01-2018 18:23
Prezes Activision w marcu ustąpi ze stanowiska

Fot. mat. Activision

Prezes Activision Publishing Eric Hirshberg w marcu 2018 roku ustąpi ze stanowiska. Firma poszukuje obecnie jego następcy. Hirshberg od ośmiu lat kierował spółką wchodzącą w skład koncernu Activision Blizzard - podał serwis "VentureBeat".

Activision jest producentem i wydawcą niektórych spośród najważniejszych własności intelektualnych związanych z grami na komputery osobiste i konsole. W portfolio firmy znajdują się między innymi strzelanki militarne "Call of Duty". Hirshberg kierował spółką od 2010 roku.
Zespół Hirshberga odpowiadał między innymi za organizację pierwszych mistrzostw "Call of Duty" z pulą nagród 1 mln dolarów w 2011 roku, a także za uruchomienie ligii e-sportowej Call of Duty World League. Za jego kadencji firma odniosła liczne sukcesy komercyjne, do których zaliczało się uruchomienie pionierskiej w segmencie toys-to-life franczyzy "Skylanders", a także wydanie wielokrotnie odznaczanych gier "Destiny" produkcji Bungie.

Jak podkreśla "VentureBeat", obejmując stanowisko prezesa Activision, Hirshberg nie miał za sobą doświadczenia w projektowaniu gier - specjalizował się w kreatywnym marketingu. W udzielonym w 2012 roku wywiadzie Hirshberg powiedział, że nie uważa gier za produkty, ale za marki. Jak wyjaśniał, ludzie kupują produkty, ale "dają się kupić" markom.

PARTNER

• partner serwisu