PARTNERZY PORTALU partner portalu wnp.pl partner portalu wnp.pl

Transport lotniczy

Przed COP24 nowe stanowiska postojowe samolotów w Katowice Airport

Autor: PAP/rs
30-11-2018 16:48
Przed COP24 nowe stanowiska postojowe samolotów w Katowice Airport

Fot. mat. pras. Katowice Airport

Przed rozpoczęciem szczytu klimatycznego ONZ w Katowicach zarządca lotniska Katowice oddał do użytku nowe stanowiska postojowe samolotów. Ułatwi to obsługę większej liczby operacji lotniczych, które spodziewane są w na lotnisku w związku z COP24.

Nowe stanowiska postojowe samolotów powstały w ramach rozbudowy na zachód płyty postojowej samolotów nr 3, zlokalizowanej w południowo-wschodniej części portu, przed nowym terminalem cargo.
Projekt był realizowany od trzeciego kwartału 2017 r. Powstało tam w sumie 24 tys. m kw. nowych nawierzchni lotniskowych, w tym cztery stanowiska postojowe dla samolotów kodu C (Airbus A320, Boeing 737) lub zamiennie dwa dla maszyn kodu E (Boeing 747) i jedno dla kodu C.

Jednocześnie na lotnisku rozpoczął się drugi etap rozbudowy płyty postojowej nr 3 - na wschód. Powstanie tam 22 tys. m kw. nowej nawierzchni lotniskowej z czterema stanowiskami postojowymi dla samolotów kodu C. Zakończenie przedsięwzięcia planowane jest na czwarty kwartał 2019 r.

"Dzięki zakończeniu pierwszego etapu rozbudowy płyty postojowej nr 3, do 32 wzrosła liczba stanowisk dla najczęściej spotykanych w Katowice Airport samolotów tj. airbusów z rodziny A320 i różnych typów Boeinga 737" - powiedział cytowany w piątkowej informacji Górnośląskiego Towarzystwa Lotniczego, które zarządza katowickim lotniskiem, prezes tej spółki Artur Tomasik.

"Odpowiednia liczba stanowisk postojowych umożliwia dalszy, harmonijny rozwój baz linii lotniczych w Pyrzowicach. Ułatwia także funkcjonowanie organizacji MRO (obsługi technicznej - red.) świadczących na naszym lotnisku usługi obsługi technicznej samolotów" - uznał Tomasik.

Katowice Airport należy do największych lotnisk regionalnych w Polsce. Od stycznia do końca października br. z siatki połączeń regularnych i czarterowych skorzystało tam już rekordowe 4,35 mln podróżnych - o 903 tys. więcej (26,2 proc.) niż w tym samym czasie 2017 r.

Liczba pasażerów obsłużonych do końca października jest zatem już większa, niż w całym minionym roku, w którym było ich w Pyrzowicach 3,89 mln. Władze lotniska prognozują, że 2018 r. będzie najlepszym w jego historii. Z siatki połączeń, która w szczycie sezonu obejmowała ponad 130 tras, do 31 państw na czterech kontynentach, skorzysta ponad 4,8 mln pasażerów.

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 52.91.90.122