PARTNERZY PORTALU partner portalu wnp.pl partner portalu wnp.pl partner portalu wnp.pl partner portalu wnp.pl

Partia Razem domaga się przywrócenia Piotra Szumlewicza na stanowisko

Autor: PAP/DC
12-02-2019 19:52

Domagamy się przywrócenia Piotra Szumlewicza na stanowisko przewodniczącego Rady Mazowieckiej OPZZ - powiedział koordynator partii Razem na Mazowszu Mateusz Dobrowolski, który we wtorek, 12 lutego przekazał w centrali OPZZ podpisy w tej sprawie.

• Apel zamieszczony w internecie w sprawie przywrócenia Piotra Szumlewicza na stanowisko w ciągu tygodnia podpisało prawie 800 osób.
  • O utracie funkcji przewodniczącego Rady Mazowieckiej OPZZ poinformował  publicznie sam Piotr Szumlewicz. Informację tę potwierdził sekretarz Prezydium Rady Dialogu Społecznego Janusz Gołąb.
  • Jak wyjaśnił, ma to związek z utratą przez Piotra Szumlewicza członkostwa w Ogólnopolskim Pracowniczym Związku Zawodowym "Konfederacja Pracy" - organizacji przynależącej do OPZZ.

O rozwiązanie konfliktu zaapelował we wtorek, 12 lutego, Mateusz Dobrowolski z partii Razem.

- Związki zawodowe potrzebują dzisiaj jedności, ale potrzebują tez charyzmatycznych liderów, potrzebują bardzo wizerunku organizacji przyjaznych, solidarnych, transparentnych i organizacji otwartych - powiedział Mateusz Dobrowolski.

Dodał, że konflikt wewnątrz ruchu związkowego, w roku, w którym "wybucha tak wiele sporów zbiorowych, kiedy szykują się kolejne strajki w kolejnych branżach" jest ostatnią rzeczą, której potrzebują pracownicy.

Razem zaapelowała przewodniczącego OPZZ by rozwiązać konflikt i wzmocnić OPZZ.

Przewodnicząca Związku Zawodowego Personelu Pokładowego i Lotniczego w PLL LOT Monika Żelazik zaapelowała do Jana Guza, by zastanowił się, czy "rozłam, który obecnie powodują jego współpracownicy jest nam wszystkim potrzebny".

Zaznaczyła, że Szumlewicz jest najlepszym "produktem" OPZZ.

- Nie chciałabym, żeby OPZZ zaistniało obecnie jako fasada starych przyzwyczajeń i skostniałej struktury. Żądamy OPZZ młodego, dostępnego i przede wszystkim związkowego, a nie antyzwiązkowego - powiedziała Monika Żelazik.

Piotr Szumlewicz ocenił, że "związki zawodowe nie mogą służyć liderom, one muszą służyć ludziom pracy". Dodał, że związki powinny być transparentne, a on sam jest za pełną jawnością płac oraz za sprawozdaniami finansowymi związków zawodowych.

Jego zdaniem w OPZZ istnieją patologie, których być nie powinno.

- Chciałem walczyć z tymi patologiami, wprost o tym mówiłem, że finanse mają być jawne, że nie ma być patologii, niestety te patologie miejsce cały czas mają - mówił Piotr Szumlewicz.

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.173.237.152